Боб в гърне

Продукти:
600 гр. боб, 1 глава лук, 200 гр. моркови, 2 червени чушки, 2 сушени чушки, връзка магданоз,
1 с.л. джоджен, 4 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер, сол и черен пипер.

Начин на приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за З – 4 часа. Лукът и морковите се изчистват и измиват, нарязват се наситно и се запържват в половината от олиото. Прибавят се бобът, нарязаните на кубчета червени чушки. Разбърква се и всичко се прехвърля в глинено гьрне. Наливат се около 2 л. вода, прибавя се сушените чушки и се похлупва с капак. 0ставя се за около З часа във фурна на 190 градуса, докато бобът се свари. 0вкусява се със сол и черен пипер и, ако е нужно, се долива вода. Брашното се запържва в останалото олио до златисто, добавя се червения пипер, разбърква се и веднага на тънка струйка при непрекъснато бъркане се сипват около 150 мл. хладка вода. Бърка се, докато се получи каша. Добавя се един черпак от бульона на боба, джодженът и накълцаният магданоз. Разбърква се и сместа се изсипва в гьрнето. 0ставя се 15 минути във фурната на 200 градуса без капак.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s