Бабина пита

Продукти:
200 гр. брашно, 5 яйца, 125 гр. масло, 600 гр. зелен фасул, 125 гр. месен бульон (може и от кубче), 150 гр. шунка, 8 малки доматчета, 200 гр. сметана, 100 гр. настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне:
Замесва се тесто от брашното, 1 яйце, 1/2 ч.л. сол, маслото и 1–2 супени лъжици хладка вода. Омесва се много добре и се оставя за 30 минути на хладно. Измитият фасул се сварява в местния бульон под капак за 30 минути и се излива в течността. Доматите се нарязват на половинки. Тестото се разточва на кора с формата на съда за печене, слага се в намаслена тавичка и се надупчва на няколко места с вилица. Отгоре се изсипват 2/3 от фасула, доматите и нарязаните на кубчета шунка. Отделно се разбиват жълтъците и белтъците на останалите яйца. В дълбок съд се разбиват жълтъците със сметаната и настъргания кашкавал, поръсват се със сол и черен пипер и се добавят разбитите на сняг белтъци. Питата се залива с тази смес и отгоре се нарежда останалия фасул. Пече се в предварително загрята до 200 градуса фурна около 40 минути.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s