Букет от кифлички

Те се приготвят от т.нар. Петровско тесто. За замесването му трябват:

Продукти:
1 кг. брашно, 15 гр. мая, 1 3/4 чаша прясно мляко или вода, 2 яйца, 1 2/3 ч.л. сол, 2/3 чаша захар,
125 гр. маргарин.

Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 1 чаша мляко или вода, сипете половината брашно и замесете хомогенна смес. Поръсете отгоре брашно, покрийте с хартия и оставете за 2–3 часа на топло място (при температура на въздуха 35–40 градуса). Когато тестото увеличи обема си 2–2,5 пъти и започне да спада, добавете яйцата, разбити с останалото мляко, солта и захарта. Разбъркайте всичко добре, сипете останалото брашно и омесете тестото. В края на месеното добавете размекнатия маргарин. Покрийте тестото със салфетка или капак и го оставете да втасва 2–2,5 часа.

Готовото тесто нарежете на парчета с тегло 100–120 грама. Оформете ги на топки, поставете ги в тава, изчакайте 3–5 минути и ги сплескайте на питки с точилка. След това с нож, натопен в растително масло, нарежете питките по радиуса, за да ги оформите като маргарити. Оставете ги да втасат още малко, намажете ги с яйце, в средата ги поръсете със захар и ги изпечете във фурната.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s