Козунаци

Продукти:
6 яйца, 200 гр. захар, 1 ч.ч. прясно мляко, около 100 гр. олио и свинска мас, 2 пакетчета ванилия, 1 лимон, 1 пакетче мая, 1 кг брашно.

Начин на приготвяне:
Маята заедно с 1 лъжичка захар разбъркаме с малко топло мляко и брашното, колкото да стане на кашичка. Оставяме сместа на топло, за да се развие. През това време с миксер разбъркваме яйцата със захарта. Добавят се последователно топлото мляко, ванилията, настърганата лимонова кора, сокът от лимона и 1 кафена чашка разтопена мас. Пресяваме 1 кг. брашно, оформяме като кладенче и там поставяме разбърканата вече смес заедно с развитата мая. Омесваме меко тесто. В края тестото се меси, като слагаме по малко олио, докато се появят мехури. Оставяме го да втаса на топло, трябва да стане 3 пъти повече. Разделяме тестото на 6 топки, която разтегляме във формата на връв. Във връвките слагаме стафиди, престояли 3 часа в ром или коняк. Правим 2 козунака, всеки по три връвки, който сплитаме, и ги поставяме в предварително намазана в олио и поръсена с брашно форма. Оставяме да втаса и когато е готово, мажем с разбит жълтък. Украсяваме с обелени бадеми и поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s