Коледна пита

Продукти:
1 кг. бяло брашно, 25 гр. мая, 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио, 1 ч.л. захар.

Начин на приготвяне:
Маята се натрошава, добавя се захарта, сипва се топла вода (около 30–35 градус) и малко брашно. Разбърква се до получаване на гъста кашичка. Оставя се да втаса. Когато шупне и напълни съда, маята е готова. По–голямата част от брашното се сипва в съда за месене, оформя се кладенче и в него се слага маята. Добавя се солта и олиото. Замесва се тесто. Меси се до получаване на гладка и еластична структура. Ако нямате достатъчно опит в месенето, може да си помогнете с биене на тестото по плота. Оформете тестото на топка, намажете го с мазнина, покрийте с кърпа и го оставете да втаса. Добре е температурата в помещението да е по–висока, около 25 градуса. След като тестото увеличи обема си двойно го премесете с малко брашно и започнете оформянето на погачата. Поставете я в намаслена тавичка. Ако я намажете с олио, ще се получи по–твърда коричка, а с масло по–мека. Оставете я да втаса около 20 минути. Намажете погачата с жълтък, поръсете я с маково и сусамово семе и я изпечете във фурна, предварително загрята до 220 градуса за около 25–35 минути.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s