Плeтен козунак със стафиди и какао

Продукти:
2 кг. брашно, 8 яйца, 250 гр. мазнина (по равни части олио и мас), 250 гр. захар, кората на 1
лимон, 250 мл. прясно мляко, кубче мая за хляб, За плънката; 1 ч.ч. счукани орехи, захар на
вкус, 2 с.л. какао, 2 с.л. стафиди, 3 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. коняк, кората на 1 лимон.

Начин на приготвяне:
Маята с чашата мляко, 1 ч.л. захар и малко брашно се разбърква на кашица и се оставя да втаса. Жълтъците се разбиват и после се смесват със захарта. Прибавят се белтъците разбити на сняг с 2 супени лъжици захар. Брашното пресяваме и размесваме с 1 чаена лъжичка сол и толкова сода за хляб – за по-бързо изпичане. Слага се втасалата смес, жълтъците, белтъците,останалото мляко и се замесва тесто. При измесването прибавяме мазнината и кората от лимона. Месим докато започнат да се образуват шупли. После тестото се покрива се с чиста кърпа и се оставя да втаса. От втасалото козуначено тесто се взима около 1 кг., като се разделя на 3 части. Всяка част се разточва на лист с дължина около 30 см. и ширина 20 см. По дължината се слага част от плънката и се завива на руло, което при завиването удължаваме. По същия начин се приготвят и останалите две части от тестото. Всичко се сплита на плитка и се слага в тавичка, намазана с масло. Оставя се да втаса. После козунакът се намазва с разбито яйце и се поръсва с едра захар или счукани бадеми. От това тесто може да се направят и кифлички. И двете неща могат да се пекат в умерено силна фурна.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s