Пълнени козуначени плитки в два цвята

Продукти:
500 гр. качествено бяло брашно, 20 гр. суха мая, 125 мл. прясно мляко, 50 гр. захар, 150 гр. краве масло или маргарин, щипка сол, 1 яйце.

За пълнежа:
200 гр. смлени лешници или др ядки, 75 гр. захар, 200 гр. кайсиев мармалад, 2 с.л. течна сметана,
2 с.л. ром или коняк.

За глазурата:
100 гр. пудра захар, сок от 1 лимон, 1 ч.л. ром.

Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото трябва да са със стайна температура. Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко, подсладено с 2 ч.л. захар. Разтопете маслото. В дълбока купа пресейте брашното, направете в средата „кладенче”, излейте в него разтворената в млякото мая и поръсете отгоре брашно. Покрийте съда с кърпа и го оставете на топло. След 15 минути, ако закваската е втасала, добавете останалите продукти и замесете тестото. Ударете го няколко пъти в масата, за да изкарате въздуха от него. Поставете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете на топло за 30–40 минути, за да увеличи два пъти обема си. Когато тестото се надигне достатъчно, пригответе пълнежа. Смелете лешниковите ядки, смесете ги със захарта, мармалада, сметаната и рома. По желание може да ароматизирате допълнително с канела и ванилия. И разбира се, можете да използвате друг пълнеж, например с маково семе.

  • ”Момина плитка” – Разточете тестото на правоъгълна кора с размера на тавата и я намажете равномерно с пълнежа. Завийте кората по дължината й на руло (ръбът на кората трябва да остане отдолу). С остър нож или с ножица срежете рулото до средата. Започнете да сплитате (усуквате една около друга) двете половини, като внимавате някоя да не се разтегне повече от необходимото. Старайте се пълнежът „да гледа” навън.По същия начин срежете рулото и откъм други край и го усучете. Сложете плитката в намаслена тава и я оставете да почива 10–15 минути. През това време загрейте фурната до 200 градуса. Изпечете козунака на средната лавица за 40–50 минути до златисто – кафяв цвят. Извадете го от тавата, изчакайте малко и още топъл го покрийте с глазура. За нея разбийте пудрата захар с лимоновия сок, добавете рома. Полейте козунака с глазурата.
  • Плитка „Разкош” – Втасалото тесто разточете по същия начин на кора с дължината на тавата, намажете я с пълнежа и я навийте на руло. Сложете рулото по диагонала на тавата. С ножица го разрежете почти до края. Разтворете добре всяка от двете половини, така че да са като ленти, покрити с пълнежа. Сплетете ги в този вид, като оставяте пълнежа отвън. Изпечете го по посочения вече начин. Полейте го с глазурата.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s