Сладки охлюви от козуначено тесто

Продути:
1/2 ч.ч. прясно мляко, шафран – на върха на ножа, мая колкото голям орех (или 1 ч.л. суха), 250
гр. брашно, 100 гр. масло, 2 жълтъка, щипка сол, 2 с.л. розова вода, 2 с.л. разтопено масло, 3
с.л. кристална захар, 1 жълтък, 1 с.л. прясно мляко, 100 гр. сладко от портокалови кори.

Начин на приготвяне:
Шафранът се попарва с горещото мляко и се оставя да постои, докато млякото изстине. Маята се разбърква с щипка сол, захар, 2 с.л. прясно мляко и 1 ч.л. брашно. След като маята втаса, се смесва с брашното, останалото мляко, шафрана, маслото, розовата вода и жълтъците и се замесва козуначено тесто, което се оставя да втасва на топло място. След това тестото се разточва на кора с дебелина 6 мм, намазва се с разтопеното масло, отгоре – с портокаловото сладко и се навива на руло. С натопен в топла вода нож се нарязват парчета, дебели около 1 см, които се нареждат в добре намаслена тавичка. С помощта на сладкарска четка се намазват с разбития с прясно мляко жълтък и се поръсва с кристална захар. Пекат се в предварително затоплена до 180 градуса фурна за 15-20 минути.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s