Заек с домати и маслини

Продукти:
1 заек (около 1,5 кг.), магданоз и босилек за украса, олио за намазване.

За маринатата:
3 дафинови листа, 400 мл. бяло вино, 150 мл. зехтин, 2 глави лук, 3 моркова, 200 гр. целина, 1 ч.л. зърна бахар .

За яхнията:
700 гр. домати, 6 скилидки чесън, 2 ч.л. червен пипер, 1 кубче зеленчуков бульон, 2 с.л. зехтин, 200 гр. червени маслини (без костилките), 3–4 стръка босилек, ¼ връзка магданоз, сол на вкус, бял пипер на вкус.

Начин на приготвяне:
Лукът, морковите и целината за маринатата се нарязват на едро в голям съд. Добавят се дафиновите листа и бахарът и се наливат виното и зехтинът. Заекът се маринова поне за 2 часа. Добре е на всяка 30 –та минута да се разбърква, за да се маринова равномерно. Заекът се отцежда от маринатата, нарязва се на порционни парчета, които се запичат в сух тефлонов тиган по 2 минути от всяка страна и се нареждат в намазнен глинен съд. Чесънът се реже на ситно и се запържва в зехтинът за 2–3 минути, добавя се червеният пипер, разбърква се и веднага след това се добавят доматите, нарязани на кубчета. Прибавят се наситнените маслини, зеленчуковият бульон, разтворен в 200 мл. вода, и накълцаните босилек и магданоз. Ако е нужно се овкусява със сол и пипер и всичко се изсипва в съда със заешкото месо. Съдът се покрива и се пече около 40–50 минути на 190 градуса, като периодично се проверява месото. След като се опече, се сервира украсено с листенца магданоз или босилек.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s