Модване на Symbian UIQ3 смартфон


Тези дни си преинсталирах телефона (Sony Ericsson P1i) и, ествено, го моднах, смених драйвера на камерата и звука, иконите, махнах логото на оператора (закрива част от снимката на Гери, няма как да го оставя… :P) и си казах, защо да не напиша как става и да сложа линкoве към нужните файлове и пакети. Ще визирам смартфоните на Sony Ericsson, но същото важи за всички UIQ3 телефони (Nokia не са UIQ3, те са със Symbian S60, но и там разликите не са толкова големи). Това, за разлика от статияtа за Conky не е ръководство, само споделям опит, правите всичко на своя отговорност. Преди да почнем с каквото и да е, направете бекъп на указателя и на всичко, което може на телефона, умишлено няма да напиша как да сторите това, защото ако не можете да си инсталирате мениджър за телефон и да го кънектнете, по-добре не четете нататък…, това е минимума познания, който трябва да имате че да продължите, особено под убунту е толкова елементарно че няма накъде…, да в линукс няма нужда от допълнителни драйвери, нито за юсб, нито за блутут, всичко е компилирано в ядрото…, отплеснах се, така, след бекъп-а, започваме.
Може би знаете че на смартфоните, за да може да им се инсталират приложения, които не са официално одобрени от Symbian (а те одобрявят срещу заплащане…) трябва телефона да е „хакнат“. Това означава той да не се интересува от лиценза, а за да стане това, трябва да му влезем във файловата система и да сложим един допълнелен файл. Файловия мениджър, който ще ползваме се нарича X-plore, но преди това имаме нужда от приложението CapsSwitch, прехвърляте го на телефона и го инсталирате по обичайния начин, стартирате и натискате „switch“, следва една малка врътка, за да „излъжем“ не хакнатия още симбиан да инсталира файловия мениджър, трябва да настроим датата на телефона на да е между март 2010 и март 2011 година, в противен случай ще ни напише че тест периода на приложението е минал и ще ни откаже инсталация. Така, сменяме датата, например на някой-си април 2010 година и прехвърляме x-plore на телефона и инсталираме по обичайния начин и стартираме. При старта ни пита дали да провери за нова версия, отказваме му.Има нужда от малко настройки, натискаме menu-tools-configuration и слагаме отметки на първите три квадратчета и натискаме back, вече трябва да видим цялата файлова система, т.е., имаме устройства с букви C, D и Z, D е картата памет, C е файловата система а Z е своеобразен бекъп на C плюс някои специални файлове.

За да може да инсталират всякакви приложения е нужно да поставим файла installserver.exe в C:\sys\bin\, рестартираме и сме готови. След рестарта, преди да отворим x-plore ще е необходимо отново да стартираме CapsSwitch и да натиснем на OFF, малко е досадно, всеки път да правим това, затова можем да инсталираме (вече) CapsSwitch on start и пак да рестартираме, мисля че е достатъчно ясно какво прави приложението. Вече можем да променяме всичко (е почти), което искаме от телефона, време е и да сверим датата. На жаргон (интернет жаргон, в сервизите не знам как му викат) това се нарича SIS Installer мод. Но преди да продължим, мисля че е нужно да се запознаем малко по-отблизо със файловете и папките в телефона.

 • Папка „Private“ съхранява настройките и данните на всяко едно приложение, като му прави подпапка, името на която е смес от числа и букви (UID)
 • Папка „Resource“
  – „Resource\Apps“ Пиложенията имат икони и меню, е то се съхранява тук.Файловете са с разширения .rsc_loc .rsc и .mbm

  – „Resource\Plugins“ Файловете тук помагат на операционната система да разпознае кое приложение от кои файловесе нуждае, и кои да свърже с него…

  – „Resource\Help“ „хелп“ файловете на всяко приложение.
  – „Resource\Fonts“ Тук стоят шрифтовете на текста. (ако ползваме телефона си на български и решим да сменим шрифтовете, трябва да сме сигурни че желаният от нас шрифт поддържа кирилица)

  – „Resource\LSCONLIB“, „Resource\MPSAudioLIB“, „Resource\Tele“, „Resource\ZSBILB“, „Resource\ZSBMSGLIB“, „Resource\WPSPlaybackiconsLIB“, „Resource\Fonts“ и „Resource\ZSBTELELIB“ са папки, които съдържат .mbm файлове, които съдържат иконите на статус бара.

  – „Resource\ZSBPOPUPMENU“ е папката, която съдържа елементите на поп-ъп менюто.

 • Папка „Shared“ тук приложенията съхраняват данните с които работят, настройките на MMS и поща, и други такива.
 • Папка „Sys“ е „сърцето“ на симбиан!

  – „Sys\Bin“ всички изпълними файлове (.exe) и необходимите им библиотеки (.dll)

  – „Sys\Hash“ Хаш файловете на приложенията (това дето казва колко и какви файла има дадено приложение :))

  – „Sys\Install\Sisregistry“ Тук са Хекс файловете, които „казват“ на системата кой файл от кое приложение в коя папка е копиран при инсталирането му.

  – „Sys\UnInstall“ Тук стои информацията, която е необходима за деинсталиране на приложение.

 • Папка „System“ Тук са временните файлове (tmp) и chach файловете на приложенията.

Изморих се, а и доста дълго стана… ще има продължрние. 🙂
 
 

Advertisements

One comment on “Модване на Symbian UIQ3 смартфон

 1. Pingback: Модване на Symbian UIQ3 смартфон 2 « Блога на Гери и Пею

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s