Модване на Symbian UIQ3 смартфон 2


В предишната тема се запознахме с файловата система на Symbian UIQ3 и сложихме SIS insatller mod, сега конкретно да преминем към замяна на файлове.

Да започнем с иконите на лентата, които покзват заряда на батерията, състоянието на мрежата и т.н., ако сте прочели внимателно предната тема трябва да знете че файловете, които ще заменим са в поддиректориите на директория resource (директория=папка). Сега ще Ви предложа една „врътка“, създайте на картата памет папка resource и поставяйте папките и файловете там, в тази папка , може да направим и папка fonts и да поствим шрифтовете си там, харесайте си 1-2 шрифта и ги преименувайте на Sans-Serif_Latin-Bold.ttf, Sans-Serif_Latin-BoldItalic.ttf, Sans-Serif_Latin-Italic.ttf и Sans-Serif_Latin-Regular.ttf. За да бъде по-ясно, ето ви моята папка resource,(вижте снимката в по-долу, иконките са същите) просто разархивирайте и преместете на картата памет и рестартирайте телефона, не е нужно да хаквате телефона, ако не ви хареса резултата, изтрийте папката и отново рестартирайте. Още теми може да вземете от AIO Boards форума, не помня дали беше нужна регистрация (член съм на форума, още от времето когато се казваше persianforums….), че да се сваля, но ако иска, направете си, това е страхотно място, нужно е само да знаете английски.
Да продължим с иконите на менюто, ще Ви преложа лесния вариант- със SIS файл, все пак защо го сложихме този мод :P…. Ето две снимки на моя телефон, черната е от по преди, другата е настояща:

Като цъкнете на тях, ще свалите сис файловете. Качете на телефона, инсталирайте и рестартирайте. Още теми с икони има във форума на AIO Boards. Е съвсем не всички са в инсталатор, но обикновено има „упътване“. Заменят се файловете:

c:\Resource\apps\Agenda_loc.RSC
c:\Resource\apps\ALaunch_loc.RSC
c:\Resource\apps\Alaunchicon.mbm
c:\Resource\apps\CallLogApp.mbm
c:\Resource\apps\CallLogApp_loc.RSC
c:\Resource\apps\Contacts_loc.RSC
c:\Resource\apps\default_agenda_icon.mbm
c:\Resource\apps\default_contacts_icon.mbm
c:\Resource\apps\default_opera_icon.mbm
c:\Resource\apps\default_qmapp_icon.mbm
c:\Resource\apps\mediaplayer_loc.RSC
c:\Resource\apps\MediaPlayerAppIcon.mbm
c:\Resource\apps\qctrlpnl_icon.mbm
c:\Resource\apps\QCtrlPnl_Loc.RSC
c:\Resource\apps\qmapp_loc.RSC
c:\Resource\apps\Tele_loc.RSC
c:\Resource\apps\teleapp.mbm
c:\Resource\apps\Web_loc.RSC

Това си е за ентусиасти… аз преспочитам инсталатор. Една подробност, във почти всички случаи се има предвид телефона, който е на английски, т.е. ако телефона Ви е с българска (или друга) локализация, ще видите само част от иконите, просто файловете, които отговарят за българския локал остават непроменени, вариантите са два, или ползваме телефона на английски (препорачително), или преименуваме разширението на всички .RSC файлове на .r42, но това крие голям риск (горчив опит…), особено преименуването на qmapp_loc.RSC, това е картата с разположението на иконите…, ако решите, обезателно копирайте цялата папка rescue на компа, че да може да възстановите, ако се налага. Сега да махнем логото на оператора. Копираме папката z:\resource\activitymenu на c: (по правило в директория z: не се пипа нищо, всичко което се налага да се промени се копира на c:), файла, който трябва да променим се намира в c:\resource\activitymenu\customisations\ и според модела на телефона (става въпрос само за sony ericsson телефони) е: за M600i- zam_lily_default01.rsc а за
, p1 е zam_elena_defalt01.rsc, a за другите не знам…
Това са „оригиналнте“ английски файлове, българските са същите, но с разширение .r42, преди да почнем, сменяме езика на телефона, не може да редактираме „езиков“ файл, ако телефона е заредил неговия език, отваряме го с x-plore, маркираме файла, натискаме menu-file-hex viewer , като се отвори, пак menu-edit, после menu-find hex, отваря се търсачка, в нея пишем:
за M600:
5F6374726C 38 4680603A и сменяме 4680603A с 4780603A
за P1i:
63 74 72 6C 38 4C 30 BD 18 и сменяме 4C с d4, сменяме езика и няма лого.

С разкрасяването до тук, надявам се че сте започнали да се ориентирате, останалото е практика. Сега нещо по-конкретно, да подобрим качеството на звука и снимките, а видеото ще снима в mp4 формат. Отново Ви предлагам моя пакет, просто разихивирайте и съдържанието на папка C го прехвърлете във папка c: на телефона си, посредством x-plore, ще попита дали искате да презапише съществуващите файлове, съгласете се. Като свърши, рестартирайте и се насладете на резултата. Ако преди това сте модвали телефона си и сте му слагали пач за звука, преди да копирате и заместите файловете и папките, изтрийте паката c:\private\10200b19\AATFiles\
Това не е всичко , което може да се напише за symbian, но ако усвоите написаното в двете статии ще може да продължите сами напред. Ако нещо много омажете, може да преинсталирате много лесно с помощта на Sony Ericsson Update Service, инсталатора и целия процес са на български и няма как да сбъркате.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s