Класификация на тестените сладкарски изделия


Здравейте, реших да постна и няколко статии и за сладкарството освен тези за готварството от учебниците ми от гимназията и се надявам да намерите полезна информация.

Класификацията на сладкарските изделия се определя от БДС. Тя е в зависимост от състава на изделията, технологията на производство, масата и съдържанието на сухо вещество.

1.Пасти сочни -Това са тестени сладкарски изделия с различна форма и маса до 120 гр. Приготвят се от различни видове тестени основи, трампирани със захарен сироп, зафилени и гарнирани с различни видове крем, глазури, ядки, плодове и др. Сочните пасти са с ниско съдържание на сухо вещество(68-87%).

2.Пасти сухи -Те са сладкарски изделя с маса до 120 гр., с различна форма, но със съдържание на сухо вещество, не по-ниско от 87 %. Основата на сухите пасти се приготвя от различни видове теста. Те се зафилват и гарнират с крем, шоколадов корвертюр, фондан, ядки и др.

3.Ориенталски сладкиши -Имат за основа различни теста, които след изпичане се напояват обилно със гъст захарен сироп.Съдържанието на сухо вещество на тези изделия е 60-75 %.

4.Торти-Приготвят се от разнообразни тестени основи, които се трампират със захарен сироп, зафилват и гарнират с различни видове крем, глазури, ядки, плодове, шоколадови или марципанени фигурки и др. Формата на тортите е разнообразна и имат маса над 200 гр.

5.Кексове-Представляват една цяла изпечена тестена маса, гарниарана или не с фондан, шоколадов кувертюр, ядки и др. Кексовете имат правоъгълна форма, но могат да се изпичат и в други видове форми. Те имат маса от 50 гр. до 1 кг.

6.Сладкарски бисквити- Приготвят се от различни видове теста с маса до 25 гр. и имат ниско съдържание на влага- до 15 %.Сладкарските бисквити имат разнообразна форма. Някои от тях се гарнират или се слепват с шоколад, фондан, мармалад, плодове, ядки и др.

Според вида на тестото , от което са приготвени,сладкарските изделия биват:

1. От обикновено тесто – баклави, тригуни, каламари, щрудели, млечна баница, други видове банички.

2. От тесто с мая – саварини, мелчета, козунаци, сладки, понички, кифли, рула.

3. От пандишпаново тесто – торти и пасти от блатове и платки, петифури, сухи пасти.

4. От бишкотено тесто – бишкото в елипсовидна, продълговата или кръгла форма и пасти.

5. От индианово тесто – пасти индиани с различна форма.

6. От парено тесто – еклери, тулумбички, бинесуфле, пасти, бухти.

7. От ронливо маслено тесто – дребни сладки, плодови пити, масленки.

8. От линцер тесто – различни видове сухи пасти, плодови торит и пити.

9. От бъркано маслено тесто – кексове, плодови пити, бисквити.

10. От многолистно маслено тесто – тригуни, бутербаклава, буклички, снежа пита, крем пита, пасти, щрудел, пирожки, соленки, кифли.

11. От корасан тесто – масленки с различни пълнежи, пасти, кифли, бисквити.

12. От белтъчни теста – целувки, пасти, бисквити, ореховки,гараш торти, орехови кифлички

13. От рядко тесто без мая – палачинки, блини, гофрети и др.

14. От медено тесто – меденки и медени бисквити.

15. С комбинирана основа – различни видове пасти, торти, петифури.

Класификацията на тестените сладкарски изделия е необходима, тъй като допринася за систематизиране на знанията при изучаване технологията на сладкарската продукция и спомага за въвеждане на точна отчетност в цеховете за сладкарско производство.

Advertisements

One comment on “Класификация на тестените сладкарски изделия

  1. Полезна статия. А случайно да имате представа какъв беше кремът на старите сухи пасти „Балкан“? Ако го помните, разбира се. На мен ми се струва, че трябва да е бил маслен, но изобщо не съм сигурна. Ще съм благодарна за всяка информация.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s