Файлове и директории в Линукс – 1


В тази публикация искам да пиша за структурата на файловата система в линукс, и по-конкретно за Дебиан базираните дистрибуции (Убунту, Линукс Минт и др). Мисля че това е едно от нещата, които най-много стряскат и спират хората. Няма ги познатите C и D, а има папки със странни имена…

Файловата система на Линукс е с дървовидна структура, независимо на колко части е разделен твърдия диск, всичко започва от една директория, която се нарича root (корен) и е означена само с наклонена черта /. Всички дялове на диска Ви ще бъдат показани само като папки… Това е типична главна директория на гну/линукс:
Да започнем със странните имена, вярвам че като прочетете това, вече няма да са толкова странни… :
bin– binary (двоични) в тази директория (директория = папка) са разположени всички изпълними (системни, двоични) файлове (програми) на ос-та.
boot – идва от bootable (стартиране), тук се намират модулите на ядрото, необходими за стартиране, както и самият мениджър за стартиране, той е в /boot/grub, също там ( /boot/grub/locale) са и езиковите настройки. А в /boot/boot/grub се намира картинката, която се зарежда докато системата Ви пита, коя операционна система в какъв режим и кое ядро (ако има няколко де) да зареди.
dev – от device (устройство), тук са файловете отговарящи за всички външни устройства (DVD-ROM, USB, карти памет и др.)Въобще в GNU/Linux всеки обект се възприема като файл.
etc– Много основна директория в линукс, тя съдържа конфигурационните файлове на програмите на дистрибуцията (възможно е някои програми да слагат тези си файлове на други места- например в скрита папка в домашната директория на потребителя), мрежовите настройки, името на host-a и др . Името иде от etcetera и значи и т.н. или прочие.
home – От английски – дом, тук са домашните папки на всички потребители, всяка с името на потребител, но освен тях е и папката lost+found (загубено-намерено), там отиват всички файлове, които по една или друга причина не сте запазили по време на работата си- защото е спрял тока, програмата е крашнала и т.н., следващия път, преди да почнете да псувате, разгледайте я. 😉
lib– от library, библиотека, тук се намират файловете наречени „споделени системни библиотеки“. Ползват се от почти всички програми. В /lib/modules/ се намират модулите на ядрото/ядрата.
lost+found– Виж по-горе, същото е, но е на администратора или на програмите, които сте стартирали като такъв.
media– Тук се намират всички заредени устройства- дискове, памети и въобще всички сменяеми носители.
mnt– Идва от mount, значи много неща, но в нашия случай се разбира зареждам, слагам, младите биха казали маунтвам… 🙂 Тук са дяловете на харда, които не се позлват в момента, или втори твърд диск, мрежов диск и въобще всички несменяеми носители. Тези две папки не са задължителни, според дистрибуцията може да има разлики в „маунтването“. Тук визирам най-вече убунту, което си организира файловете и директориите според File Hierarchy Standard, т.е. стандарт за йерархията на файловете….
opt– optional (по избор) Това е папка, която някои разработчици предпочитат да си инсталират приложенията. Сещам се за програмите на Google и TeamViewer, сигурно има и други…
proc е много странно място… това е виртуална файлова система, чрез която потребителите могат да следят процесите в ядрото. Например временния (псевдо) файл /proc/meminfo съдържа информация за наличната памет.
root е домашната папка на администратора, по подразбиране в нея има само папка desktop.

sbin– system binary, като bin, но тук са инструментите (програмите) за системно администриране. Тук са настройките (файловете) на звука-alsa, на мрежата- ifconfig и т.н.
selinux– Security-Enhanced Linux runtime support, означва нещо като допълнителна защита по време на работа, тази програма се инсталира по желание от пакетния мениджър.
srv от services – служби, услуги, това е слабо ползвана директория…
tmp– temporary – временна, тук се съдържат всички временни файлове, които програмите създават докато работят.
usr – user- потребител- това е най-голямата папка, за нея и още други неща в продължението, сега само да завърша с
var– variables- променнливи- тук са всички дневници (лог файлове) на програмите и на самата операционна система, както и използваните в момента сокети, работещите процеси и др.

Следва продължение… За да си помогна с описанията съм ползвал uroci.net и незавършената книга на Тони Тошев.

Advertisements

One comment on “Файлове и директории в Линукс – 1

  1. Странно, че не съм забелязал тази статия повече от три месеца. Има няколко малки грешчици. Най-фрапантна е разпространената заблуда. Уср всъщност е съкращение не от потребител, а от Unix System Resource. Маунт в случая се превежда и разбира като монтиране. Преди там се монтираше всичко. Сега там не се монтира нищо, защото… ами просто така решиха. Няма логика или смисъл. Официално го смениха с медия, защото вече имало услуги за автоматично монтиране, които незнайно защо не могат да ползват мнт. Прок говкараха с 2.6, преместиха там някой неща, който стандартно са в дев. Сега пък ще го махат. Не е голяма болка. И без това нямаше друг Юникс, които да подкрепяше тая идея. Опт го вкараха Сусе. Защо? Ами просто ей така, не им харесва да слагат неща в уср. Те го наричаха „големи софтуерни пакети от ранга на ОО.о и КДЕ“. Все пак тази директория върши работа. Ако имаш Гном две, но искаш паралелно и три или пък имаш КДЕ 4, а искаш паралелно три (преди беше обратно) го набиваш в опт. А да за „външни устройства“ приетия термин е периферни. Не е болка, ама да споменем правилното. Но в дев не са само периферните, ами всички чаркълъци. Често самото ядро също е в буут. Уср повтаря основната структура , ама това сигурно си писал в продължението. И последно но не по важност. Всичко, което изписахме е част от ФХС. Не само Убунту се придържа към него. Даже дори не само ГНУ/Линукс, ами въобще всеки Юникс тоест POSIX трябва да го спазва. Това е стандарт и няма мърдане от него. Да може да се допълва като с опт и медия, може да има специфички само за някоя ОС неща като проц, но стандарта трябва да се спазва безусловно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s