Gnome 3 и Gnome-Shell отблизо


От известно време в линукс средите се говори за новaта версия на графичната среда Gnome и неговата обвивка (gnome-shell). Да почнем малко по отдалеч, за тези, които не са запознати, линукс потребителите могат да избират какъв графичен облик да има тяхната дистрибуция, или дори да инсталират няколко, и да си избират кой от тях да ползват в началото на всяка сесия. Gnome е една от най-ползваните, други графични среди са популярната KDE, xfce, LXDE, openbox и пр. GNOME се отличава с интуитивноста си, огромните възможности за потребителски настройки, приятния външен вид и стабилната работа. Човек има възможност да си избере позиция и брой на бутоните за прозорец, степен на прозрачност на менюта, голям избор от ефекти и още много… е това беше дo версия 2.6, в новата трета версия има доста промени, хубави и не чак толкова хубави.
 
Всъщност тройката е малко стряскаща в началото… тук е момента да кажа, че ще пиша за GNOME 3 и Gnome-Shell, такива каквито са в хранилищата им, няма да имам предвид Unity, Unity 2D и Ubuntu GNOME Remix, тези обвивки са си на Ubuntu…
 
Да се върнем на новия гном, няма го стария панел с възможност за добавяне (или махане) на елементи, а вместо това, щом преместим курсора до горния ляв ъгъл, целия десктоп се свива и на преден план изкачат търсачка и няколко менюта, а долу вдясно от плюса може да добавям работни плотове, а от иконката в ляво да променяме изгледа, като цъкнем на потребителя в падащото меню виждаме контролния център. А часовника е по-средата и с малко по-скромен календар…


Няма възможност за настройки на лентата, което е малко неприятно но посоката на развитие е ясна – устройствата с тъч-скрийн. Все пак има нещо, което можем да добавим – иконката на звука, кой знае защо са я махнали. Достатъчно е да натиснем Alt+F2 и поставяме: gnome-volume-control-applet и натискаме Enter, а ако не искаме да го правим всеки път и сме в гном 3, цъкаме на потребителското име и избираме „Системни настройки“ от прозореца на настройките избираме „Автоматично стартирани програми“ и „добавяне“, в малкото прозорче, в полето срещу „Име“ пишем каквото си искаме, а в полето срещу „Команда“ пействаме командата, а полето с коментар може да оставим празно, натискаме „Добавяне“ и готово.
 
Другото по-стряскащо е това че няма настройки на ефектите, всички те са зададени от новодобавения мениджър на ефектите, наречен mutter (от немски – майка), името е показателно… то покрива всички ефекти и няма много възможности за промени, все пак, можем отново да си върнем бутоните за управление на прозорците в ляво, достатъчно е в терминал да напишем еднократно:

 
gconftool-2 -s /desktop/gnome/shell/windows/button_layout -t String close,maximize,minimize:
 
Удебеленото е подредбата на бутоните, напишете както желаете а с двуеточието указваме от коя страна да са бутоните. След това рестартираме шела с командата: gnome-shell –replace& и без да затваряме терминала, натискаме Alt+F2 и рестартираме целя GNOME 3 с написването на буквата r и натискането на Enter.
 
Има още един много досаден проблем – Conky. Стартира, но стартира скрито, за да направим така че да се вижда, отваряме файла .conkyrc и намираме реда (още в началото е)

own_window_type override

Заменяме override с window и всичко си работи, както преди. Ако сте ползвали Conky-то от моята публикация, реда е 5-и. За съжаление подобен проблем има и при някой приложения на WINE (Photoshop основно), но мисля че там нещата трябва да се оправят от създателите на емулатора.
 
Не съм открил още дали може отново да се включат прозрачните менюта и „треперещите прозорци“, те са изключени, предполагам че това е направено така за да се вдигне производителността, и ефект има, GNOME 3 работи значително по-леко и по-бързо… и е по-грозен малко, но всичко си има цена. 🙂
 
Вече дойде ред да ви кажа къде стоят конфигурационните файлове и как се сменят темите на новия Gnome-shell. Файловете се намират в /usr/share/gnome-shell/, силно Ви препоръчвам, преди да почнете, да копирате цялата папка на друго място, че ако нещо се обърка, да има откъде да възстановите. В папката gnome-shell виждаме файла clock-preferences.ui, той отговаря за часовника, горе на лентата, има също и други папки, например в папката js има папка ui, в нея са файловете, които отговарят за външния вид на шела, като цветове, шрифтове и др., файловете са на java script, там е за програмисти и ентусиасти… за нас е интересна папката themes, именно тази папка заменяме, когато искаме да си сменим темата. Теми можем да намерим в Gnome-Look и в DeviantArt, а сигурно и на други места. Трябва да внимавате дали темата е подходяща за Вашия шел. Обикновено авторите на всяка тема публикуват и картинки, по тях може лесно да се ориентирате дали е за вашия шел. Разликата между Gnome 3 и Ubuntu GNOME Remix е достаъчно видима и не може да сбъркате. Останалите неща, като курсори и икони се сменят по обичайния начин.
 
Ако след прочетеното се чудите как да инсталирате новия гном – ами лесно, отворете терминал и напишете:


sudo add-apt-repository ppa:gnome3-team/gnome3
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-desktop/gnome3-builds
sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome3-session
sudo apt-get install gnome-desktop3

Ако сте с Ubuntu 10.10 и искате Ubuntu Gnome Remix, напишете и:

sudo apt-get install ugr-desktop-g3

Пакетния мениджър ще добави останалите библиотеки сам, Вие само ще бъдете попитани за съгласие, когато това стане, отговорете с Y. Най- хубавото е че стария гном си остава, за да пуснете новия, излезте и в екрана за вписване (долу от лентата) изберете за сесия GNOME 3.
 
Споделих всичко, което исках, само малко да обобщя – посоката за развитие на гном е ясна – все по-добра поддръжка на тъч-скрийн устройства, по-бърза среда но и по-минималистична, опростена от ефекти и „шарении“. Въпреки че финалната версия вече е почти на един месец, според мен още не е завършена работата по шел-а. В процес на разработка е програма за настройване на шела – gnome-tweak-tool, но работи само с Убунту засега а и предстои в края на май да излезе новата версия на LinuxMint, тя ще се казва Katya и разработчиците обещават че ще бъде с гном 3, но със свой шел. Дано да ни зарадват!
 
 

Advertisements

2 comments on “Gnome 3 и Gnome-Shell отблизо

  1. Я сменил си темата! Много ме кефи. Ама на мен не вярвай, аз съм болен пингвин 😉 И така яко се разписа, че взех да завиждам. Брей кога стана калайджия… Майтапя се. Само напред и нагоре и да не ти пука! Прави каквото трябва, пък да става, каквото ще! Ей така от тук ти казвам наздраве с една Бургаска на прИмооция от Кауфланда 😛

  2. Е не цялата тема, само картинката горе… Наздраве!
    А по темата – това нещо, гном 3 не става за работа… поне докато разработчиците не си оптимизират софта за него.
    А от гном, ако махнат този мутер и добавят възможност за добавяне на аплети в панела, че и втори панел, хич няма да е зле. Единственото хубаво нещо е че е по-бърз, ама е толкова грозен и дървен, че няма накъде….
    Чакам линукс минт „Катя“ другия месец, обещават че техния гном 3 вариант ще е по-хубав…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s