Мляко и млечни продукти използвани в сладкарството


    Млякото и млечните продукти подобряват свойствата на тестото и качеството на сладкарските изделия. Тестото с мляко е по – меко и по – пластично, а изделията добиват приятен млечен вкус.

Мляко – В сладкарското производство се ползва главно пастьоризирано краве мляко.Белтъчните вещества на млякото се състоят главно от казеин, албумин, глобулин и други азотосъдържащи вещества. Във въхлехидратното съдържание на млякото основен дял заема млечната захар.
В млякото се съдържат три фосфатида – лецитин, кефалин и холестерол, различни минерални вещества, миркоелементи и витамини.

Сухо мляко – Получава се при изсушаване на прясно краве мляко. Произвежда се като полумаслено, пълномаслено и обезмаслено.

Кисело мляко – Получава се при заквасване на прясно мляко при 43- 45 градуса с млечно кисели бактерии.

Сметана – Произвежда се от краве мляко. Тя може да бъде заквасена с млечно кисели бактерии със или без добавка на захар и какао. Сметаната се употребява главно за приготвяне на сметанов крем. Качествената сметана се характеризира с чист , нежен и слабо кисел вкус без рязка киселинност.

Извара – За получаване на извара млякото се подквасва с млечно кисели бактерии, след което суроватката се отделя. В зависимост от начина на получаване изварата бива маслена и обезмаслена.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s