Папката „Библиотеки“ в Windows 7


Е, обещах да споделя опита си с непредвиденото от майкрософт персонализиране (тъмната страна)… Чудих се как да постъпя, дали да не Ви наслагам линкове към разни програмки, дали да не Ви представям въпросните програмки една по една, но накрая реших друго… Не че няма да дойде момента да покажа различни инструменти, но ще е по-добре да знаете поне в общи линии какво правят тези прорами и къде го правят… 🙂 Затова реших да Ви покажа какво можем да направим и сами и за целта ще Ви разходя из файловата система на уиндоуса.
Не бихте ли искали да смените иконката на библиотеките до старт бутона? Онази жълта папка, или като цъкнете на нея, да се отваря желано от Вас място? Ами да почваме, трябва да покажем скритите файлове на уиндоуса, и да променим правата на достъп до някои от тях…
Трябва да стигнем до ето това място: C:\Users\име\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar\Windows Explorer. За целта първо трябва да го видим. Цъкаме на старт бутона, отваряме „Компютър“ и избираме „Организиране“, после „Опции за папките и за търсене“

Цъкни, че да дойде наблизо. Вижда ми се играта… сори.

Следва това:

Цъкни, че да дойде наблизо.

Вече виждаме защитените файлове на операционната система. 😉 Но нямаме достъп до тях… ще си осигурим, отиваме в търсената от нас папка (AppData) цъкаме с десен бутон избираме „Свойства“ и правим:

Цъкни, че да дойде наблизо.

Натискаме ок на всички прозорци, вече сме готови да стигнем до посочения път. Там виждаме файла Windows Explorer. Защо този файл е точно там е по-добре да питате М$, краткия отговор е защото трудно се намира… Правим това:

Цъкни, че да дойде наблизо.

Оригиналната иконка е с размери 256х256 и е формат ico (верно че нищо не става от него, ама този формат си е на М$ и те си го обичат), има много програми с които една снимка се прави ico, включително и плъгин
за фотошоп, но аз си ползвам GIMP. Ако искате нещо, което аз съм си правил, заповядайте: цък.
Това е може би най-правилният начин за правене на промени в уиндоуса, без пачове, хакове и т.н. Промяната за собственик на папки важи и за Виста. Леко досадно да правим това за всяка папка, затова можем да променим малко регистрите на уиндоуса и в контекстното меню да добавим това:

Цъкни, че да дойде наблизо.

Правим един празен файл и в него пишем:
Windows Registry Editor Version 5.00

TheWindows7Site.com
Edited By :: spacy01

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas]
@="Стани собственик"
"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\*\shell\runas\command]
@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"
"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" && icacls \"%1\" /grant administrators:F"

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas]
@="Стани собственик"
"NoWorkingDirectory"=""

[HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell\runas\command]
@="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"
"IsolatedCommand"="cmd.exe /c takeown /f \"%1\" /r /d y && icacls \"%1\" /grant administrators:F /t"

Няма значение как ще го кръстите, важно е да е с разширение .reg, запзавате го и цъкате два пъти на него, натиснете „ок“, маркирайте някой файл или папка, цъкнете с десен бутон и вижте резултата! 🙂 Ако не Ви се занимава, ето го готов файла: цък с десен бутон и „запази като…“ Става и за Виста 😉
Мисля че за една публикация, това е достатъчно. Има готови инструменти и други начини, но така Вие видяхте скритите файлове, променихте и правата на достъп, видяхте какво всъщност има в един .reg файл и опознахте уиндоуса една идея повече… До скоро, в тъмната страна има още много неща!

Advertisements

2 comments on “Папката „Библиотеки“ в Windows 7

  1. Много добър урок. Стигала съм само до първите 2 картинки. Да покажа скритите файлове, но това с оторизацията винаги ме е дразнило да не ми дава достъп до моите си неща и не знаех как да го променя 🙂 Браво.

  2. Ами не си можела да си изискаш достъп. 🙂
    А като стигнеш до последната картинка, ще го правиш само с десен бутон на мишката… 😉
    Радвам се че съм полезен!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s