Windows 7 – увеличаване на производителността


Е, това, което ще покажа, важи и за Виста…
Уиндоус е предвиден да работи на различни платформи и по различни начини, затова има компоненти, които в обичайния случай не трябват, затова, ако сте с компютър или лаптоп, вижте долната картинка и сами преценете, кое не Ви е необходимо и дали ще последвате съветите ми:

Пътя до картинката е: Контролен панел > Програми и компоненти > Включване и изключване на програми и компоненти в Windows. А ако уина не е на български? Гледайте картинките, или пуснете един ъпдейт и намерете родния си език в актуализациите по избор…

След като внимателно сте преценили, кое да изключите, натиснете ок, вероятно ще има нужда от рестарт. Всичко тук е обратимо, ако решите че искате да ползвате нещо, идвате тук и го включвате. Тези компоненти, които съм показал на картинката, няма да повредят нищо, но все пак имайте едно наум че ако ползвате джаджи, като времето или rss, те имат нужда от IЕ за да свалят инфо от нета (поне миналата година, така беше…), а някои джаджи, които възпроизвеждат звук и/или картина имат нужда от медия плеъра… затова ако държите на джаджите, може би е добра идея да оставите IE и WMP (Windows media center и windows movie maker може пак да ги спрете).

До тук всичко е лесно обратимо, но мисля че, преди да продължим нататък трябва да направим точка на възстановяване… понякога е много полезно да имаме такава… ето как става:

След като изпълните трите точки, ще се отвори прозорец в който ще Ви пита за име на точката. Така, след като сме я направили отиваме в Контролен панел > Административни инструменти > Services.

Тук са всички сервизи на системата, както вградените, така и потребителските, независимо дали са включени или не. Няма да Ви лъжа, ако не знаете, какво правите, оттук може да прецакате системата. Затова няма и снимки, все пак, като излишни сервизи мога да посоча:
Adobe switch board, ASP.Net, Google Update service, Internet Connectin sharing (освен ако не давате интернет на други компютри), Windows error reporting service, remote registry, ако ползвате само класическата тема, може да изключите и themes и цветова схема на windows, ако имате tam viewer, но само Вие влизате, може да му изключите сервиза, ако нямате факс и телефон, може да изключите и тях, това са безопасните неща в 90% от случаите… Вие може да изключите и още, според вашата конфигуранция.

Има още едно място, откъдето може да видите кои служби и приложения стартират заедно с вашия компютър и да променяте. Сигурно ще останете неприятно изненадани, като видите че стартират неща, за които не знаете и които не са ви и питали за това… Натиснете и задръжте бутона с логото на уиндоус и заедно с това, натиснете „R“, в прозорчето напишете „msconfig“ и изберете таба startup, там като махате и слагате отметки, може да изберете кое да стартира със системата и кое не. Промените ще влязат след рестарт, разбира се.

И на финала, да видим и обратното, как да накараме приложение, което ние искаме, да стартира със системата. Първо намираме изпълнимия файл (exe файла) и му правим пряк път (примерно на десктопа), после отваряме старт менюто, цъкаме на всички програми > Стартирне, цъкаме и на него че да се разгъне и „пускаме“ прекия път вътре. Това е, без допълнителни програми и пр.

Аз направих това и мога да кажа че седмицата стартира по-бързо от линукс минт-а, с който бях и в покой натоваването на процесора е по-малко от процент (преди беше 7-8), а на рам паметта е 40% (преди беше на 60%, макар че рам памета не е показателна, тя е за да се ползва… ) А сега като пиша в браузъра (google chrome) процесора е (Intel core 2 duo 1.86 Gz) на 4% а рама (1,5 гигабайта, споделен с видоекартата) e на 50%.

След като приложите написаното по-горе сами ще усетите разликата, все пак, умната!!!

Advertisements

8 comments on “Windows 7 – увеличаване на производителността

 1. Ааааа по-бързо стартира от Минт разбира се. Все пак при Минт ти се стартира и апаха и mysql и php и една камара сървиси дето на седмака не си пуснал. Пусни ги и тогава сравнявай. Все пак Минт-а го ползваше и като уеб сървър.

 2. Много полезна статия. Направих някой неща, като ми остане време ще почовъркам още. Продължавай в същия дух 🙂

 3. Благодаря, Таня, ще продължавам, разбира се, но няма да е лошо ако подсказвате, какво очаквате да прочетете и видите… 🙂

  Данаил, аз и тук си имам XAMPP и специално за да сравня го пуснах… знам че без база данни и с празен htdocs не е баш същото, но пуснах за да сравня… ами бързичко си е, знам че минта не е равнопоставен, защото в линукс се пишат драйвери на магия и при равни условия би бил по-бърз, но уви. Все пак трябва да се признае че от xp насам уиндоус извървя доста път и то път в правилната посока, никога няма да бъде толкова сигурен или толкова стабилен като линукс, защото майкрософт си имат бизнес интереси, но ако зад клавиатурата седи подходящ човек, може да го направи достатъчно надежден че да върши работа.

  Никога не съм искал да сравнявам двете ос-и, нито съм обиждал някоя от тях, всяка има слабости…

 4. Хм да видя … като за начало нещо за защитни стени, файл шаринг, уязвимости и по-добра защита като цяло 🙂

 5. Оки, ще напиша за това, скоро… но това не е просто тема, това си е за цял отделен блог… но ще се опитам сбито и конкретно да си изкажа мнението и вижданията… стига само да измисля как да стане това – хем да е кратко, хем да е обосновано, защото темата е всеобхватна…

 6. Тази тема наистина е доста всеобхватна. Изисква познания по мрежи, мрежови протоколи, софтуер и това как работи дадената ОС. Също при различните начини на свързване и това от къде се очаква „атаката“. Хигиена и култура на ползване на интернет и мрежови ресурси …. Наистина си е за цял блог.

 7. В повечето случаи е добре само да се покаже вратата не е нужно обстойни обяснения 🙂

 8. Точно това ще направя… ще покажа вратата, бравата и 2-3 резета, но утре… нека утре, моля, гледах новото предаване на бтв и пих бира.. утре ще пиша, обещавам. 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s