Говорещ скрипт


Преди известно време, от блога си, Таня ни призова да изкараме един ден без да сядаме на компютър… е аз по принуда не седнах цели четри… три от тези четри дни, се ядосвах с един пишман сервиз, който нито ми оправяше дъното, нито ми го връщаше… на третия ден след обяд си го взех почти насилствено, и го занесох в „Лаптоп център – Русе“, които в рамките на един работен ден свършиха чудесна работа. Аз и интелския чипсет искрено им благодарим! Благодарение на тях мога да Ви покажа един скрипт на visual basic…

Много от нас са чували и ползват SpeechLab, някои сигурно знаят и че може да работи заедно с KMPlayer (сигурно и с други плеъри) и да чете субтитрите. Много добро обяснение има тук: цък. Аз само ще добавя, че е добре да се изключи оригиналния вокал, защото гласа на диктора се чува тихо… Това става с десен бутон на плеъра и „Аудио > Специални филтри > Заглушаване на вокалите“.

Пак се отплеснах… с четри реда може да накараме тази програма да чете, каквото и напишем. Отваряме най-обикновен текстов редактор – notepad, wordpad или който си ползвате, аз силно Ви препоръчвам свободния и безплатен gedit или платения Sublime Text. Та, отваряме си текстовия редактор и вътре поставяме:

Dim message, sapi
message=InputBox("Напиши това, което искаш да чуеш.", "Говорещ скрипт")
Set sapi=CreateObject("sapi.spvoice")
sapi.Speak message

Запишете файла с разширение .vbs и кодировка ANSI или Unicode (ако не знаете какво е кодировка на текст и сте с Windows, не променяйте нищо, просто запишете файла). Името не е от значение, след двоен клик върху новия файл, се отваря следното прозорче:

В текстовото поле напишете текст, натиснете бутона „ОК“ и чуйте текста. След това от бутона „Отказ“ или от Х, затворете прозореца. На втория ред от скрипта може да промените българския текст с Ваш собствен. А тези, които не им се занимава, може да свалят готовия скрипт, най-долу на страницата.

Източник на скрипта: www.ToThePC.com. Редакция на скрипта: аз. Enjoy!

––––
Говорещ скрипт.vbs

Advertisements

5 comments on “Говорещ скрипт

 1. Много яко скриптче посмях се здраво 🙂 , Не каза как ви се отразиха дните без компютър? 🙂

 2. 🙂 Радвам се че си е харесала скрипта, забравих да спомена че за български се инсталира допълнителен файл, но като го свалиш от тракерите обикновено е включен.

  А дните без компютър, като изключим нервите покрай пишман сервиза, бяха разтоварващи, но без гугъл под ръка се чувствах терсене. Иначе ние не сме много социални, скайп и феисбук не ни липсваха, липсваше ни лесния и бърз достъп до информация…

 3. Здравейте, откъде мога да го изтегля?

  –––
  Редактирано от spacy01!
  Много държа да се пише на кирилица!

 4. Десен бутон на синия надпис най-долу – „Говорещ скрипт.vbs“ и „запис на връзката като“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s