Linux Mint 12 „Lisa“ – Първи думи


Не се случва често да превеждам тук.. Но сега ще преведа за Вас първата публикация относно новата версия на любимата ми линукс дистрибуция. Когато я прочетох, се успокоих че духа на линукс е жив! Приятно четене! За тези, които искат оригинала: цък

„Бих искал да се извиня на общността, на медиите и журналистите, които пишат за нас, и на всички, които искат да знаят повече за предстоящия рилейз. Ние бяхме изключително потайни последните три седмици след излизането на новото Ubuntu и все още на повечето хора не е ясно, как точно ще изглежда следващия Linux Mint десктоп. Бяхме толкова тихи, защото не искаме да обещаваме нещо, което не бихме могли да изпълним. Днес най-накрая сме готови да Ви дадем един задълбочен предварителен преглед на Linux Mint 12 с кодово име „Лиса“. Надяваме се, че ще го ползвате и ще очакваме с нетърпение Вашите отзиви.

Gnome 2 срещу новите десктопи
В Linux Mint 11 ние взехме решението да запазим Gnome 2.32. Традиционната работната среда GNOME, въпреки че вече не се разработва активно от екипа на GNOME, все още е най-популярната десктоп среда в Линукс общността. Тъй като други дистрибуции, приеха новата среда Gnome 3, като единствена, много потребители се почувстваха отчуждени и мигрираха към Linux Mint. Записахме 40% увеличение за един месец и сега бързо настигаме Ubuntu и го конкурираме за първото място в Linux десктоп дистрибуциите.

Но колкото и да искаме да запазим Gnome 2.32 още малко, ние трябва да гледаме напред и да прегърнем новите технологии. Но това не означава, че трябва да променяме начина, по който хората използват своите настолни компютри, не, това означава, че ние трябва да се стремим да даваме най-доброто на хората, за да се чувстват като у дома си, но и на върха на една чисто нова база, ново ниво на технологиите които активно да ги подкрепят по пътя им.

От технологична гледна точка, Gnome 3 е фантастичен десктоп и става все по-добър с всяка нова версия. Ще отнеме време на Linux Mint, за да развият Gnome 3, до това, което имахме с Gnome 2, но в крайна сметка ние ще бъдем в състояние да постигнем много повече, отколкото е възможно с традиционната десктоп среда.

В този смисъл, бъдещето на Linux Mint е Gnome 3, затова, ние от Linux Mint си зададохме един прост въпрос: „Как да накараме хората да харесат Gnome 3? И какво ние ще предложим като алтернатива на тези, които все още не искат промени?“

Gnome 3 и MGSE
Gnome 3 е лъскав, елегантен и модерен на вид. Това е елегантен десктоп, но той идва с няколко проблема:

 • Той променя начина, по който хората използват компютъра си.
 • Той е насочен към приложенията, а не към задачите (превключвате между приложения, а не между прозорци)
 • Той не поддържа многозадачност (не можете да видите отворените прозорци, иконките на системната лента и др.)

Ние сме свикнали с меню за приложения, списък с прозорци и други традиционни функции на десктопа, доколкото си спомням. Те (функциите) изглеждат различно в KDE, Xfce, или дори в Windows и Mac OS, но те са сходни. Gnome 3 променя всичко това и разработва по-добър начин за взаимодействие с компютъра. От наша, на Linux Mint гледна точка, ние не сме сигурни, че са прави, и че не грешат. Това, в което ние сме сигурни е, че ако на хората не се даде право на избор, те ще бъдат разочаровани, нашата визия за една операционна система е, че компютърът Ви трябва да работи за Вас и Вие да се чувствате комфортно. Така, в този ред на мисли, Gnome 3 в Linux Mint 12 трябва да Ви позволи да взаимодействате с компютъра си по два различни начина: по традиционния начин, и по новия начин, а Вие да решите как искате да го ползвате.

За това, ние разработихме „MGSE“ (Mint Gnome Shell Extensions), това е слой на върха на Gnome 3, което прави възможно, да използвате Gnome 3 по традиционен начин. Можете да изключите всички компоненти на MGSE, за да получите чист Gnome 3 облик, или да включите всички, за да получите нашия Gnome 3 работен плот, който е подобен на това, което сте използвали преди. Разбира се, можете също така да изберате сами кои компоненти, искате да ползвате, за да изглежда десктопа Ви както желаете.

Основни характеристики на MGSE:

 • Долен панел
 • Меню с приложения
 • Списък на прозорците
 • Работен плот ориентиран към изпълнението на задачи (т.е. можете да превключвате между прозорците, а не между приложенията)
 • Иконите от системната лента са видими

MGSE също включва допълнителни разширения като индикатор на медия плеъра, както и още множество подобрения в Gnome 3.

Ето как ще изглежда (кликнете върху снимката, за да я направите по-голяма):

Както може да видите, това е микс от старо и ново. Чисто нов работeн плот, но и с традиционните компоненти. Ние сме развълнувани от новата технология, но е важно всеки се чувства като у дома си. Така този десктоп изглежда и се държи като работния плот на Linux Mint и се чувстват като Gnome 3, така и традиционния десктоп на Linux Mint. Можете да стартирате приложения от горния ляв ъгъл, лесно да превключвате между приложенията и работните плотове, използвайки прозорци, списък или клавишни комбинации, държите под око уведомленията си, заедно с това имате и достъп до всички Gnome 3 функции, от (менюто) „Действия“ в горния ляв ъгъл.

Резервен режим (Fallback Mode)
В повечето системи Gnome 3 изисква видео ускорение. Но в Linux Mint 12, ние също така, бихме искали да може да стартирате Gnome 3 в рамките на Virtualbox, затова ако имате възможност включете 3D ускорението на виртуалната машина и би трябвало да можете да се насладите на Gnome 3 и MGSE без никакви допълнителни драйвери.

Ако сте с лош късмет обаче, ще попаднете в „Резервен режим“.

Не бъркате, „Резервения режим“, независимо от външния си вид, няма нищо общо с Gnome 2! Това е Gnome 3 компонент и той е напълно несъвместим с технологии като аплетите за панела. Той е наречен „Резервен режим“ и ще изчезне, когато Gnome 3 получи по-пълна хардуерна съвместимост.

MATE
MATE е форк на Gnome 2.32, той изглежда и се държи точно като Gnome 2.

Проблемът с Gnome 2.32 е, че влиза в конфликт с Gnome 3. Това създава много проблеми с хранилищата и не би било възможно за потребителите да използват заедно Gnome 2 и Gnome 3. MATE от друга страна би трябвало да бъдат съвместим с него (с Gnome 3). Така че да имате и двете – и MATE и Gnome 3, инсталирани на Вашия компютър и да бъдете в състояние да превключвате между тях, от екрана за вход.

На практика, MATE е съвсем нов проект и е в противоречие с Gnome 3 в много области. В момента работим усилено в сътрудничество с MATE разработчиците, за да идентифицираме и разрешим тези конфликти, така че да можем да имаме и двете инсталирани по подразбиране в DVD изданието на Linux Mint 12.

Друг проблем с MATE е, че приложенията и темите, които са разработени за Gnome 2 трябва да бъдат мигрирани към MATE, за да станат съвместими с него.

Конфликтите с Gnome и миграциите на приложения и теми са лесни за решаване. Ако MATE бъде включено в „живото“ DVD, вероятно ще има „трески за дялане“, но с Вашите отзиви, ние ще бъдем в състояние да решим повечето проблеми много бързо.

Търсачките
Продължаваме напред, ние не желаем да бъдем използвани повече от някои търсачки. Linux Mint е 4-та по популярност десктоп операционна система в света, с милиони потребители, и вероятно ще изпреварим Ubuntu тази година. Приходите които се генерират, когато потребителите на Linux Mint гледат и кликат на реклами в търсачките са значителни. Тези приходи изцяло остават за търсачките и браузърите. Ние си поставяме за цел да дадем на потребителите си добри търсачки, с която и да се финансираме получавайки дял от приходите. Търсачките, които не споделят приходите, генерирани от нашите потребители, са отстранени от Linux Mint и може да блокирате показването на рекламите.

В Linux Mint 12 и предстоящите издания ние се надяваме да предоставим на потребителите си следните комерсиални търсачки: Ask.com, Google, Amazon, eBay, както и нетърговската Wikipedia.

Вече няма да ни подпомагате само с дарения, а с всяка Ваша дейност в интернет, с всяка реклама, на която кликате и с всеки продукт, който си купувате ще подпомогнете финансирането на нашия проект.

ЕТА
По традиция, ние пускаме рилейза си в края на ноември, обикновено около 20-ти. Сега, искам да кажа че, качеството е по-важно от времевата рамка, и така, докато ние не останем доволни от това, което имаме, няма да го пуснем. Рилейза ще е готов, когато е готов и затова не мога да Ви кажа със сигурност, кога ще бъде. Мога да Ви кажа обаче докъде сме в момента.

Нашия Gnome 3 десктоп е напълно готов и напълно функционален. Ние идентифицирахме 10 грешки, но всички те са незначителни и ще бъдат отстранени в RC-то.

Компилирахме и инсталирахме MATE на тестово Ubuntu 11.10 с Gnome 3 и то проработи успешно. Сега сме на път да интегрираме MATE и напредваме бавно, но сигурно. Ние не сме 100% сигурни, че MATE ще е готово на време за RC, обаче ако успеем, очакваме да има и „трески за дялане“.

Преговорите с браузъри и търсачки все още продължават, така в RC-то може да пропуснем няколко търсачки, които ще бъдат добавени по-късно в стабилната версия.

Най-късно ние трябва да имаме RC на 11 ноември. Повтарям, това е нашата цел по отношение на сроковете, но ако качеството не ни задоволи, тази дата става без значение.

Отзиви и реакции
Ние използваме Gnome 2 още от 2006 г. насам и мнозина считат че ние сме с най-добрия Gnome десктоп. С Gnome 3, ние искаме да постигнем същото отново и нека хората да опитат, и сами да решат дали искат чист Gnome 3 десктоп, MGSE или искат да останат с MATE. Ние имаме работа с три чисто нови технологии, и може да се каже, че започваме отново от нулата. С този пост, вече имате по-добра представа за Linux Mint 12, и сега, повече от всякога, ние имаме нужда да знаем, какво мислите за него, да получим Вашите отзиви и Вашите реакции.

Благодаря ви че използвате Linux Mint и с нетърпение очаквам да прочета Вашите коментари.“

Стискам палци на разработчиците на Linux Mint и кой знае, може да изпратим старата година с нов десктоп…

С тази публикация се убедих повече от всякога, че като казвам че Linux Mint е най-добрия десктоп, съм дяволски прав! Не за друго, а заради духа и начина на развитие на дистрибуцията!

Advertisements

6 comments on “Linux Mint 12 „Lisa“ – Първи думи

 1. Доста добра новина. Мен лично всичките проблеми около unity и Gnome3 не накараха да се върна на чистия Debian с КДЕ. Но Mint наистина е впечатляваща дистрибуция и запазва духа на ГНУ/Линукс Надявам се да успеят да издадат релийз и за Arm архитектура.

 2. Мисля че доста са вдигнали летвата и ще им е трудно, но вярвам че ще успеят!

 3. 🙂 Няма да са сами в това начинание. Предполагам че екипите на Дебиан, Ред Хат и другите големи също ще помагат. Това е нещо полезно, а полезните опенсорс проекти винаги намират съмишленици.

 4. Да, в крайна сметка ако форка МАТЕ се интегрира успешно с GNOME 3, ако MGSE инструмента позволи по-добра работа с новия гном, ползите ще са за всички. В този ред на мисли, трябва да помагат всички, всеки с каквото може, и може би ще дам личен пример към края на годината… 🙂

 5. За съжаление новото Убунту никак не е добро за старите компютри.И разочарованието е голямо. 😦 от новата среда.Все повече започва да прилича на нещо средно между дънки и дънков плат.

 6. Да, за жалост сте прав… Убунту от версия на версия става все по-бавно и това прави бавни и всички дистрибуции базирани на него, да не споменавам и практиката на каноникъл да променят неща само заради промяната – пример indicator-messages и от там всички приложения от трети страни спират да работят…

  Всъщност за нас, авторите на този блог убунту е вече минало… Имаме си ново бебче – openSUSE 12.2 – и сме много доволни. Тази операционна е нереално бърза и стабилна, още повече, ползваме кде версията! Никога не съм и предполагал, че КДЕ е толкова бърза среда…

  Иска ми се да пиша публикация по темата, но не съм сигурен дали би имало интерес….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s