Други полуфабракти


Шоколадова глазура
      Приготвя се от шоколадов кувертюр, слънчогледово или какаово масло, мляко на прах и втвърдено масло. Шоколадовия кувертюр се натрошава и се поставя в сух съд за затопляне на водна баня при непрекъснато разбиване. Разтопената шоколадова маса се отстранява от водната баня и продължава да се разбива, за да се разтопят до край останалите парченца кувертюр. В зависимост от технологичната инструкция за съответните асортименти разтопения кувертюр се разрежда с какаово масло, втвърдено, или слънчогледово масло. Хомогенизираната шоколадова глазура се темперира до 36 градуса, след което е готова за употреба. За някои асортименти шоколадовата глазура се приготвя с добавка на мляко на прах освен разреждащите масла. Шоколадовите полуфабрикати се използват за глазура на изделията,тункване, изработване на фигури от шоколад, надписи и рисунки.

Шоколадови пръчици и топчета
  Тези полуфабрикати се приготвят по 3 начина:
     1) Шоколадов кувертюр и фондан в съотношение 1:1. Шоколадовия кувертюр се затопля до размекване, след което се смесва с фондана така, че да се получи твърда и еластична шоколадова маса.
     2) Шоколадов кувертюр – 1 кг., захарен сироп 0,050 dm (кубични), и пудра захар- 200 гр. След загряване до омекване на шоколадовия кувертюр се прибавят захарният сироп и пудрата захар. Сместа се измесва до твърда и еластична шоколадова маса.
     3) Шоколадов кувертюр и какао на прах в съотношение 1:1. се измесват до получаване на твърда и еластична маса. Шоколадовите пръчици се оформят на специална машина или с помощта на метално сито. Шоколадовата маса се оформя във вид на фиде. Получените тънки шнурчета след охлаждане се втвърдяват и се начупват на малки шоколадов пръчици, които се използват за гарниране на пасти и торти. Шоколадовите топчета (шоколадов барот) се образуват веднага след като шоколадовата маса във вид на фиде се разтрие енергично. Получават се малки топчета, които след като изстинат се използват за паниране или поръсване на пасти, торти или други сладкарски изделия.

Захарно – белтъчна глазура „Роял“ – Този полуфабрикат се приготвя от пудра захар, яйчни белтъци или суха белтъчна маса и лимонена киселина. За един белтък се предвижда 200 гр. пудра захар и 2 – 3 капки разтворена лимонена киселина. Белтъците се разбиват и към тях постепенно се прибавя захарта при постоянно и енергично разбиване. Накрая се прибавя лимонената киселина, за да се отстрани опасността от захаросване. Глазурата има стабилна, устойчива консистенция и бял цвят . Може да се оцветява в различни цветове. От нея се изработват фини украси за пасти и торти.

Марципани – Представляват пластична маса, приготвена от захар, гликоза, бадеми, орехи или фъстъци. От нея се моделират ръчно или с помощта на форми различни фигурки- цветя, плодове, листа, животни, макети. С марципан се облицоват пасти и торти. Характерно за марципаните е, че те могат да бъдат оцветявани с безвредна боя, което създава възможност за художествено украсяване на сладкарските изделия.
    Марципаните се съхраняват до 30 дена в затворени съдове или полиетиленови торби. Съществуват много рецепти за приготвяне на марципани. Най – често употребяваният марципан е бадемовият поради неговите добри вкусови качества.

Драган тесто – Приготвя се от пудра захар, желатин и винена киселина. Тестото е с бял цвят и твърда консистенция. Оцветява се лесно в различни тонове с безвредни бои. Намира приложение за приготвяне на макети и разнообразни украси на торти и пасти.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s