Linux Mint 12 „Lisa“ RC – In Brief


И така, Лиса излезе, както писах в един коментар, вече. След два дни тестове, мога да кажа че е страхотна! Това е първия GNOME 3, с който е възможно и сравнително удобно да се работи. В момента пиша от живия диск.

Може би сега трябва да напиша, че всичко е лично мнение и описвам само моя опит с живия диск. При Вас може да е по-различно.

Ето, като за начало две снимки:

Все от някъде трябва да почна, затова ще почна от свързването към мрежата, нетуърк мениджъра е по-различен от предишните версии, и се замотах малко, но в момента, в който написах в старт менюто network connections всичко си дойде на мястото! 🙂

Следващото беше Българската локализация, от снимките може да останете с грешно впечатление, като видите дата, „live session user“ и надписа „Menu“ долу, менютата са преведени, само лентата не е, но съм сигурен че може да се направи, все някъде в /usr/share/gnome-shell/ ще има файл, който отговаря за това. 😉

Все пак, липсата на десен бутон се усеща, също така се усеща и липсата на drag’n’drop. Но пък менюто наистина е много удобно и компенсира това.

По подразбиране е включено приложението gnome-tweak-tool (намира се в Menu > Other > Advanced settings), което предлага настройки на курсора, иконките, темата, какво и как да се показва на десктопа. Но за по-сериозно персонализиране ще имате нужда и от compizconfig-settings-manager. Има го в хранилищата, може да ползвате Synaptic за да го инсталирате, той е наличен също. Има и алфа версия на Ubuntu-Tweak, с включена поддръжка на GNOME 3, но е много нестабилна…

В DVD-то са включени всички кодеци, не срещнах никакви затруднения при стартирането на мултимедийни файлове.

Не може да няма бъгове, бихте си казали… има, MATE не стартира, поне при мен, а така ми се искаше да го видя…

Понякога файловете, които слагам на десктопа се виждат в наутилус, но не и на самия десктоп, налга се да рефрешна с F5…

Като споменах наутилус, липсва ми възможността да променям фона на прозореца с папките и файлоете. Със самия файлов мениджър няма никакви проблеми.

И последното, при събуждане, не иска да се свърже с мрежата (pppoe), пише че кабела е изваден, каквото и да правя все това си знае…

Почти два дни сме на жив диск, всичко върви гладко и вече чакаме с нетърпение финала, той се очаква да излезе около 20-ти.

Advertisements

2 comments on “Linux Mint 12 „Lisa“ RC – In Brief

  1. Защо по дяволите _ □ x са от лявата страна че даже и в убунту? Копират мак или какво? user friendly != macfan wtf

  2. Тези са в ляво, защото аз си ги изместих, по подразбиране са в дясно. А защо в убунту са в ляво? Ами те знаят най-добре, но май се надяват някой мак потребител да мигрира при тях… 🙂 Това не е толкова важно, по-важно е да можеш да си ги сложиш, където ти е удобно, а не където някой е решил да бъдат.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s