Промяна на енкодинг – скрипт за Nautilus


Или, как да обърнем текст с каквато и да е кодировка в UTF-8, без много гимнастика? Всеки, който се занимава със субтитри и конвертиране си е задавал този въпрос, нали? За мое учудване, гугъл не ми даде конкретен отговор и затова реших да викам неволята… 🙂 и написах сам едно скриптче, пиша умалително, защото скрипта е от един ред, буквално.

Скрипта създава нов файл с кодировка UTF-8 и го озаглавява като оригиналния, но с представка utf8_. Просто маркирайте желания файл и с десен бутон от контекстното меню изберете скрипта. Оригиналния файл си остава непроменен. Може да свалите от най-долу, след като сте го свалили и разархивирали, имате поне два начина за интегриране с Nautilus. Може да инсталирате nautilus-actions и с помощта на него да си го дабавите в контекстното меню, или ако ползвате версия 2.31.1 (тази с gnome 2.3 която е) отворете папка ~/.gnome2/nautilus-scripts/ и поставте там файла. Важно е да направите файла „изпълним“ и след като сте го интегрирали в контекстното меню, не го местете повече! Това е, дано да Ви е полезно!

P.S. Забелязах един бъг, ако файла, който искате да конвертирате е на десктопа, скрипта не работи, отворете наутилус и върете на желания файл (без значение папката, дори и тя да е ~/Плот), тогава скрипта си работи. Може би това е от превода на папките, ще е интересно, ако някой с „английско“ убунту сподели дали този бъг го има.

–––––––
toUTF8

Advertisements

2 comments on “Промяна на енкодинг – скрипт за Nautilus

  1. Не се бях сетил до сега да си преработя енкодинга на субтитрите 🙂 Всеки път съм променял от плеъра какъв енкодинг да ползва. А странното е че никак не харесвам cp1251, пред него предпочитам UTF или ISO

  2. Съжелявам че не съм навътре с dolphin, ако знаеш как се интегрира в неговото контекстно меню, може да споделиш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s