Gedit-2 и кирилицата


Нали съм на тема кодировка на текст, да споделя и как да накараме gedit2 да отваря правилно текстови файлове на кирилицата, писани под Windows.

Става много лесно, както и въобще всичко под линукс! 🙂 Натискаме Alt+F2 и пишем gconf-editor. Отваря ни се един прозорец, от дървовидната структура в лявата част навигираме до -> /apps/gedit2/preferences/encodings в дясната част виждаме реда auto_detected, цъкаме два пъти на него и в малкато розорче натискаме бутона „Добавяне“ и пишем WINDOWS-1251, по желание измествме новата кодировка най-горе. Това ще ни реши проблемите при отваряне на файлове, ама ако искаме да запазим с друга кодировка? Цъкаме на долния ред и си добавяме ръчно необходимите, по описания вече начин. При мен изглежда така:

Остава да пробвате и да видите резултата! По същия начин може да добавите текстова кодировка и в програмата gnome-subtitles. Дано съм Ви бил полезен!

Advertisements

3 comments on “Gedit-2 и кирилицата

  1. Пею не, че нещо, не че публикацията не е ценна или нещо такова, но според мен този горния коментатор е откровен спамер.

  2. Ами… всеки може да си напише име и да сложи линк към него, каквито смята за подходящи… Мисля че нямам достатъчно основание да го изтрия, не че не си го мислих.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s