Заключване на папка – Nautilus script


Вчера си зададох въпроса, как да заключа папка с парола? Както и в предишната ми подобна публикация, Google не ми даде подходящо решение, затова пак трябваше да викам неволята и да си пиша скриптове сам… 🙂 А щом съм ги написал, няма смисъл да си ги държа само за себе си, все на някой може да му бъдат полезни… Така изглеждат скриптовете, интегрирани в Nautilus, на едната снимка са на Български, а на другата – на Английски:

При стартиране на скрипта „Заключи“, той прекъсва (убива) sudo сесията, ако има такава, иска паролата на суперпотребителя и след това променя собственика и правата на избраните папка или файл, прави собственик root, като правата за четене, изпълнение и промяна са само негови (chown root:root и chmod 700), накрая отново убива sudo сесията (sudo -k), това го направих, за да е сигурно че всеки път ще се иска парола. Скрипта „Отключи“ връща всички права на текущия потребител (chown $USER:$USER, chmod 777).

За интеграция с Nautilus 2 (този, който е с Gnome 2.32) може да инсталирате nautilus-actions и/или nautilus-scripts-manager, има ги в хранилищата,а за Nautilus 3 (който е с Gnome3) трябва да имате nautilus-actions-extra, за целта трябва да добавите хранилище, в терминал изглежда така:

sudo add-apt-repository ppa:dr3mro/nautilus-actions-extra
sudo apt-get update
sudo apt-get install nautilus-actions-extra
nautilus -q

и после да стартирате пак в терминал:

gksu nautilus-actions-config-tool

Ще се отвори това и от менютата си добавяте скриптовете:

Не е тествано от мен, но източника е сериозен. Двата варианта може да свалите от най-долу или от gnome-look.org.

Това е за тази година от мен, остава да Ви пожелая весело посрещане на новата, напук на всички кризи и проблеми и дано през новата бъдем по-умни и по-добри, и дано се събудим най-после!

––––––––
Поверителност
Privacy

Advertisements

8 comments on “Заключване на папка – Nautilus script

 1. Определено много хитра идея. Браво. Но има един мъничък проблем. Това е приложимо, само, ако компютъра е твой и само ти имаш администраторски права. Ако няколко човека споделят един и същ компютър или знаят паролата на свръхпотребителя то този номер не действа. По принцип универсално решение за такъв случай е truecrypt, който има и версии за друга ОС, но пък той не е с отворен код.

 2. Да, така е, тук идеята е тези които не ти знаят паролата, да не могат да видят какво има в папката… ако някой (племенник, братовчед, дете) случайно седне на него да не ходи където не му е работа… 🙂

 3. За пореден път се оказа че трябва да тествам всичко… За да стартира nautilus-actions-config-tool имате нужда и от пакета nautilus-actions! Изпълнете в терминал: sudo apt-get install nautilus-actions.

 4. Имам проблем. При опит да изпълня реда sudo apt-get install nautilus-actions-extra ми изписва, че пакета gnome-icon-theme-full не може да бъде инсталиран.

 5. Сигурно не може да удоволетвори всички зависимости, ако искаш копирай грешката да я видя и кажи дистрибуцията…

  P.S. Забелязах че в този си вид, скрипта за заключване не работи със Cinnamon, трябва да се промени малко… ако някой ползва тази среда и има проблем, да пише.

 6. Грешката:

  Reading package lists… Done
  Building dependency tree
  Reading state information… Done
  Some packages could not be installed. This may mean that you have
  requested an impossible situation or if you are using the unstable
  distribution that some required packages have not yet been created
  or been moved out of Incoming.
  The following information may help to resolve the situation:

  The following packages have unmet dependencies:
  nautilus-actions-extra : Depends: gnome-icon-theme-full but it is not installable
  E: Broken packages
  А иначе ползвам Линукс УСУ 7 с класически ГНОМ.

 7. E, като ползваш усу7 с класически гноме (GNOME 2), за какво ти е това…. това е разширение за наутилус-а, който е с гном 3, за гном 2 си има nautilus-actions! 🙂

 8. Ммм, да, четенето му е майката. А в момента се опитвам да добавя скриптовете през инструмента за nautilus, които свялих от линка на gnome-look, с тях ще се получи ли или….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s