Въведение в Cinnamon


За много години на всички читатели на блога! Радваме се че ни четете, затова направо по днешната тема: Cinnamon, тези, които следят новините около линукс дистрибуциите, сигурно вече знаят какво е, а за останалите, ето представянето от самия Clement Lefebvre (познат още като Clem):Въведение в Cinnamon

Gnome 2 вече не е опция за нас, с него ние загубихме един от най-важните компоненти на нашия Linux Mint десктоп. Сега усилията ни са насочени към създаването на иновации на работния плот и към подобряване на съществуващите алтернативи, като Gnome Shell. Ние използвахме MATE и MGSE за да осигурим по-лесен преход от Gnome 2, но без да сме в състояние наистина да предложим алтернатива, която да е по-добра от Gnome 2. И MATE, и Gnome Shell са обещаващи проекти, но основната цел на MATE е да възпроизведе Gnome 2 с помощта на GTK +, а Gnome Shell не ни дава това, от което имаме нужда, и се движи в посока, в която ние не искаме да го следваме. Така че поради тези причини, ние проектирахме нов десктоп, нарекохме го Cinnamon (Канела), той е носител на новите технологии и реализира нашата визия за десктоп.Ако харесвате Linux Mint, най-вероятно ще харесате и Cinnamon. И двата проекта споделят една и съща философия и една и съща идея за това, какъв трябва да бъде десктопа. Според нея (идеята), компютърът работи за Вас и Ви улеснява, за да бъдете продуктивни. Нещата не са скрити, а са лесни за достъп. Имате лесен за използване интерфейс, познато оформление, модерни технологии и същите принципи, които вече познавате в Linux Mint, Вие бързо ще се почувствате у дома си. Конфигурирането е нещо много важно в Cinnamon, неговата основна цел е да ви накара наистина да се почувствате като у дома си, като Ви дава възможност да промените начина, по който десктопа изглежда, работи и се държи.Под капака, Cinnamon е форк на Gnome Shell и е базиран на Mutter и Gnome 3. Той вече е достъпен за Linux Mint 12, Ubuntu 11.10, Fedora 16, OpenSUSE 12.1 и Arch Linux, а скоро ще си проправи път (заедно с MGSE и MATE) до LMDE (Linux Mint Debian Edition), който е базиран на Debian testing с Gnome 3.2.

Най-новата версия, Cinnamon 1.1.3, носи стабилност и подобрения на това, което вече стана любимия ни десктоп. Занапред предстои, Cinnamon да получи теми, разширения и контролен център. Той вероятно ще замени Gnome Shell/MGSE като основен работен плот в Linux Mint. Ние ще продължим да подкрепяме MATE (неговите цели и технологии са различни, но той също става все по-добър с всеки изминал ден).

Няколко готини неща, които вече са налични в Cinnamon

  • Един уникален долен панел, който може автоматично да се скрива (и което място ще може да се променя в бъдеще).
  • Списък с прозорци, бутон „Покажи работния плот“, системни икони и всички останали функции, въведени в MGSE.
  • Меню, което включва същото графично оформление, както mintMenu, с възможност да добавяте приложения към „любими“, на десктопа, или в панела.
  • Възможност за добавяне на стартери (launchers) към панела.
  • Звуков аплет, който Ви позволява да стартирате и управлявате музиката си, както и да превключите звука от високоговорителите към слушалките и обратно.

Инсталиране на Cinnamon

Можете да инсталирате Cinnamon заедно с други графични среди (включително MATE и Gnome Shell/MGSE). Инсталирайте пакета „Cinnamon session“, излезте и изберете „Cinnamon session“ в екрана за вписване.

Допълнителна информация за Cinnamon

–––––
Оригинал: Цък.

Advertisements

4 comments on “Въведение в Cinnamon

  1. Картинката на новината ме подведе. Помислих си че ще прочета някоя рецепта или указания за начинаещи за работата с канела 🙂 , а то какво излезе 😀

  2. Излезе още по-интересно… Много ми харесва това което Минт и Clem правят… май ще вземат да оправят този gnome 3 най-после…

  3. Не мога да разбера защо вместо букви, в „Меню“ на Cinamon ми излизат квадратчета. Пробите ги правя на Linux Mint 12 и при средите Gnome clasic и Mate нямам никакви проблеми с превода на менюто.Същият проблем имам и при средата MSGE.

  4. Провери дали локализацията ти е българска и дали е приложена за цялата система.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s