Gmail notifier превод и тема


Сигурно знаете за програмата gnome-gmail-notifier, а ако не знаете, това е известител за нови писма в gmail, който кротко си седи на панела. Защо тази а не някоя друга? Защото е може би единствената програма от този тип, която поддържа няколко акаунта едновременно и е лесна за настройване и не на последно място – работи без проблем на Ubuntu и Linux Mint. Но според мен имаше два малки недостатъка – нямаше български интерфейс и темата с иконките е малко грозничка… За щастие и двата са поправими! 🙂

Ако съм Ви привлякъл вниманието и вече се чудите как да го инсталирате, най лесно е да отворите един терминал (в линукс всичко става най-лесно от терминал) и да напишете:

sudo apt-get install gnome-gmail-notifier

След като въведем паролата, изчакваме няколко секунди, да стане магията и може да стартираме програмата с Alt+F2 и в прозорчето да напишем gnome-gmail-notifier. Това може да го напишем и в терминала, разбира се! Нарочно не Ви давам графичен път, защото, както може би знаете вече има GNOME 3 с GNOME-Shell, който има няколко (вече никой не е сигурен точно колко) форка, GNOME 2 още е широко ползван, има KDE, Openbox… Пътя може да е различен, пак че има и терминал! 🙂

Така, сигурно искате да го преведем, ще го направим само с два реда в терминал:

wget 'http://dl.dropbox.com/u/14540442/gnome-gmail-notifier-bg%20locale/gnome-gmail-notifier.mo'

С командата wget „казваме“ че искаме да свалим файла, който се намира на посочения адрес. След като я изпълните ще видите в домашната си папка файла gnome-gmail-notifier.mo. 😉 Сега остава да преместим файла там където трябва, това ще стане с командата mv, но ще са ни нужни права на администратор:

sudo mv './gnome-gmail-notifier.mo' '/usr/share/locale/bg/LC_MESSAGES/'

Това е, остава да рестартираме програмата и да видим българския интерфейс. Сигурно сте любопитни каква тема с иконки съм направил. Но преди това да направим резервно копие на оригиналните икони:

sudo cp -R '/usr/share/gnome-gmail-notifier' '/usr/share/gnome-gmail-notifier-backup'

Командата cp означава копирам а аргумента -R идва от recursive и се има предвид да се копира (в случая) папката заедно със съдържанието ѝ. Следва да свалим архива с новите икони:

wget 'http://dl.dropbox.com/u/14540442/gnome-gmail-notifier-bg%20locale/gnome-gmail-notifier.tar.gz'

Разархивираме:

tar -xvf 'gnome-gmail-notifier.tar.gz'

Сигурно се сещате че с командата tar указваме разархвиране но аргументите не са Ви ясни? Да ги почнем по ред -x идва от extract, -v идва от verbose (мисля че е немска дума) и означава нещо от сорта на многословен, в случая се има предвид че искаме да изведе списък с разархивираните файлове и накрая -f означава files, т.е. че искаме ги разархивира като файлове, а не като нещо друго… сега остана да изтрием папката с текущата тема с иконки и да сложим току-що разархивираната папка на мястото ѝ!

sudo rm -R '/usr/share/gnome-gmail-notifier'

rm идва от remove – премахвам, да сложим новата папка:

sudo mv './gnome-gmail-notifier/' '/usr/share/'

Отново рестартирайте програмата и вижте новия ѝ облик! Ако изпълните всичко, би трябвало да изглежда така:

Какво да направите ако новата тема не Ви харесва? Върнете старата само с два реда:

sudo rm -R '/usr/share/gnome-gmail-notifier'
sudo mv '/usr/share/gnome-gmail-notifier-backup/' '/usr/share/gnome-gmail-notifier'

Рестартирайте програмата и старата тема е налице! А как се маха превода?

sudo rm '/usr/share/locale/bg/LC_MESSAGES/gnome-gmail-notifier.mo'

Е, надявам се че няма да махате нищо… А защо вместо да се обяснявам не написах един скрипт с тези команди? Защото много от по-младите линукс потребители се страхуват от терминала и предпочитат да го избягват… А не трябва! Терминала е изключително мощен инструмент и колкото по-добре го владеете, толкова по-лесно ще Ви бъде, ще бъдете независими от спецификациите на дадена графична среда и няма да Ви се налага да изпълнявате скриптове, чието съдържание не знаете!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s