Кой линукс да избера?


Преди да започна искам да направя едно уточнение – написаното по-долу е лично мнение, базирано на няколкогодишния ми опит с дебиан базирани дистрибуции, е имам малко опит и с Fuduntu, но той е колкото да видя как е оттатък. 🙂

Публикацията е провокирана от въпроса на Таня – „Кой Linux ще ми препоръчаш да си инсталирам?“

И така, мисля че що се отнася за начинаещи (пък и не само), няма съмнение че избора ще е между Ubuntu, Kubuntu, и Linux Mint. Защо ли? Защото са приятелски настроени, както се казва, имат си приятен инсталатор, който ви дава възможност да свали и инсталира желания език, кодеците и подобни необходими неща. А след инсталация получавате готова работеща система с необходимите базови програми – офис пакет, браузър, плеъри (за кодеците вече казах), чат клиент, програми за запис на дискове, снимка на екрана и много други (наистина доста), както и някои много удобни приложения, които ги няма в уиндоус. Най-вече това е приложението за инсталиране на софтуер и готовите инсталирани драйвери за блутут, звук, мрежа и видео карта (при последните две има изключения и особености, но това не е по вина на линукс).

Това са ясни неща и няма да задълбочавам, много по-интересно става при избор на графична среда. Даа, в линукс графичната среда не е само една. Доскоро големия въпрос беше дали KDE или GNOME 2. Но GNOME 2 вече излиза от поддръжка и на негово място идва GNOME 3, който предлага обвивки и нещата станаха сложни, убунту има своя обвивка, линукс минт има своя обвивка, дори предлагат и форк на GNOME 2 (Трябва да купуваме бира на Clem, до края на живота му, заради това, което прави).

KDE е чудесна среда, която напомня малко на уиндоус, може би по-вярно ще е да се напише че уин напомня на кде… Но в сравнение с гном, кде е малко по-тежка (да, може да олекоти, но не е работа за начинаещи). Мисля че на който му допада и е свикнал с нея си е щастлив. Дори мисля че ако сега се сблъсквах с линукс, вероятно щях да съм с нея… Ето снимка как изглежда:

Стигнахме и до гном. Личното ми мнение е че Гном 2 с неговото тройно меню горе + приложението Ubuntu-Tweak е една наистина добра комбинация, може би най добрата, затова и убунту 10.04 продължава да е една много ползвана дистрибуция, а и Clem днес написа че линукс минт 10 ще бъде ползван още години, въпреки че му спира поддръжката.

Ето снимка на 10.04.4:

Дойде ред и на новия гном и неговите обвивки… Официално идеята на разработчиците (овен че е ужасно тъпа) е всички устройства, на които има гном, да са с единен интерфейс (лаптопи, компютри, таблети и т.н.) Повече от ясно е че акцента е върху таблетите… А че идеята не струва, го показват многобройните обвивки (шелове). Мисля че няма да е грешно ако напиша че всеки голям разработчик на софтуер, който ползва техните библиотеки си написа свой… Струва си да отбележим само два шелa – Unity и Cinnamon. Юнити е този на убунту, който предлага интересна, но опасявам се не много удобна концепция, особено за монитор (може би знаете, няма лента за прозорците, бутоните за затваряне, свиване и уголемяване на прозореца се появяват само ако отидеш в ъгъла с мишката и пр… sucks!), за таблети може би е удачна… Ето и снимка:

Cinnamon е на другия полюс, от Минт предлагат познатия вид с лента за прозорците, старт меню и т.н. Може да се запознаете подробно с нея на страниците на този блог, ползвах тази графична среда от създаването ѝ досега (ползвах я доста задълбочено…) и мога да кажа че определено е по-добрия избор, може би ѝ трябва още малко време, защото е съвсем млада… Снимка:

За последно ще отблежа MATE. Много хора не вярваха че този проект ще просъществува, но е факт! Не само това, но се развива и набира сили, дори ще бъде графична среда по подразбиране на следващата версия на Линукс Минт. Тепърва ще се говори и пише за него! Ето и снимка:

Дойде време за десерта! Имам предвид проекта УСУ – Учи Свободен с Убунту. Това е наша, родна линукс дистрибуция, която определено заслужава да отделите време и да се запознаете с нея. Разработчиците ѝ в момента обмислят преминаване към KDE, заради изброените по-горе особености на GNOME 3 и шеловете му… УСУ се предлага в три варианта – Десктоп, Мини и Нетбук, имената говаорят ясно сами по себе си… Мисля че определено трябва да посетите сайта!

И така, нахвърлих основните играчи… Кое ще изберете зависи от вас, но преди да направите своя избор се запознайте подробно, четете, глдайте видеа (в youtube има много) и вземете информирано решение. Недейте забравя че може да имате и повече от една графична среда (не може да комбинирате само Gnome 2 с Gnome 3). А какво бих направил аз ли? Ще изчакам на 10.04 да му свърши поддръжката (догодина, април), като междувременно ще държа под око MATE и Cinnamon. Но вие може и да не правите като мен… Може да изберете KDE или пък току виж Unity ви допадне… Разбира се, може да предпочетете родното! Важно е, когато ви попитат защо предпочитате дадена графична среда или дистрибуция да може да отговорите.

Не трябва да гледате на преминаването си към линукс като на единичен акт, а като на начало на вълнуващо пътешествие!

Advertisements

43 comments on “Кой линукс да избера?

 1. spacy01 Благодаря за светкавичния отговор 🙂 Ще пробвам едната от трите твои препоръки, само остава да реша дали сама да се пробвам да го направя или да се обърна към някой „разбирач“ за помощ 🙂

 2. Помощ можеш да получиш и във форума на научи ме, има раздел за линукс: http://nau4i.me/forum/index.php?board=78.0, форума на УСУ също е дбро място: http://forum.learnfree.eu/ и с това май списъка се изчерпва….

  Полезни блогове са този на Тони Тошев, Черната дупка и сайта на Данаил. Вестника за линукс също не е за пропускане. Сещам се че и сайта на Григор Гачев също е много полезен (след малко ще бъде при другите)…

  Дали можеш сама? Разбира се че можеш, но може би трябва да се запознаеш по отблизо с някоя дистрибуция и да потренираш на виртуална машина.

  Има и една програма за инсталиране на убунту заедно с уиндоус, но не ти я препоръчвам, най-добре е ако инсталираш от диск. Не е толкова сложно, обикновено страха е по-голям… 🙂

 3. Таня, един съвет, опитай сама. 99% от „разбирачите“ всъщност не разбират нищо. Още по-малко някой „разбирач“ може да вникне в твоите нужди.

 4. Всъщност си абсолютно прав, затова наблягам на информирания избор… А „разбирачите“ и „специалистите“ са толкова безмислена и немного приятна тема, че по-добре да не я почваме…

 5. Напълно подкрепям – човек трябва да опита сам… Наскоро четох някъде нещо такова, по повод най-добрата дистрибуция – тази, която вие самите ползувате.
  Моят първи опит беше със Slackware и при това катастрофален – не можах да пусна звук… 😀
  BTW, Slackware до ден днешен е сред предпочитаните от мен… Всъщност има само още една – Fedora.
  За да стане Linux-платформата популярна десктоп система сред потребителите трябваше да се направи user-friendly. Това само по себе си унищожи много от предимствата, които тя, като UNIX-like имаше… Параграф 22.
  Такъв заклет линуксар, като мен доживя до дни, когато лично Linux ползувам за лабораторни гаври със хардуера, а като десктоп – Win7…
  🙂

 6. Абсолютно съгласен съм, че трябва всеки сам да реши…

  Но позволи ми да не се съглася с тази част за популярността. Мисля че популярността на една система, зависи от това, какъв софтуер можеш да „подкараш“ на нея. Като в това число влизат и игрите. Не че игри няма (дори напротив), но най-играните са за уиндоус (и са платени). Същото важи и за програмите за графична обработка и т.н. Самия модел на разпространение на линукс (отворения код, свободата) му пречат в това. Защото е ясно че игрите и другия известен софт струват пари (и то доста). А при отворения код и господстващото положение на sudo (в уиндоус главния процес е system), триковете за опазване като писане в %systemroot%\system32\drivers\etc\hosts и сервизите за ъпдейти на софта им не вървят. За сравнение мога да дам сервизите за ъпдейт на адоб и гугъл хром, които са толкова нагли в уиндоус че няма къде повече! Докато в линукс такива сервизи няма как да виреят… Затова и големите компании ни игнорират….

  Не знам но стар линуксукар (съдя по първата ти дистрибуция), да се чувства комфортно с уиндоус… Не знам…

 7. хе-хе не препоръчвай моята дупка, че момичето ще се отврати. Аз там само мрънкам 😉

  Но виж нещата на Тони са наистина много полезни за начинаещи.

  Когато човек понатрупа малко смелост, се открива цял нов свят от възможности, чак до разни странни среди като UDO, EDE, Window Maker, макар последната да се стремят да я сближат с Макинтош. А прозоръчните управители са над сто. Но там нещата отиват на много ръчкане.

  Ти по между другото не си споменал един хит, макар да не е среда – Open Box, знам, че имаш значителен опит с него и големи успехи, които споделяш като радващи много окото екранни снимки.

  Тъй, че възможностите се неизброими, но отвъд КДЕ/Гном (с всичките модификации)/XFCE пътя е трудничък, но никак невъзможен, ако човек му се занимава, а резултатите често отлични.

  На всеки с мерак да се сборичка, казвам: Добре дошъл!

 8. И при теб има много полезни неща, недей да скромничиш!

  Публикациите ми е съвсем като за начинаещи и мисля че за такива, една среща с Open Box би предизвикала лек ужас… 🙂 Иначе да, имам известни успехи там, но мисля че най-полезно в тази среда е възможността да си напишеш свое собствено контекстно меню и всичко да ти е под десния бутон на мишката, буквално! Иначе управителя си е доста семпъл но за сметка на това, чудовищно лек! Освен всичко, с новия гном 3 (или може би по-правилно с гтк3 библиотеките) нещо не върви както трябва, то не че нещо е както трябва с този гном 3 де… Някои приложения не се интегрират с темата и стоят едно странно, като скайпа, оракъл виртуалбокс, нетуърк мениджъра и още някои дето не се сещам вече…

  За тези две среди на бях чувал (UDO и EDE) не бях чувал, но ще ги разгледам.

 9. О има и още по-смахнати. Има една Etoile например. Ето една добра отправна точка за експерименти:

  en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments

 10. O да, само време и желание да имаш! Благодаря за връзката, всъщност бих се радвал да чуя и твоето мнение относно двата коментара, които са над твоя първия (тези на delafer и моя)… Сигурен съм че имаш мнение, ще е хубаво да го споделиш…

 11. „…Не знам но стар линуксукар (съдя по първата ти дистрибуция), да се чувства комфортно с уиндоус… Не знам…“

  Само ще кажа, че дългогодишната работа с Linux ме е научила на доста добро администриране на личното PC (всъщност е ноутбук).
  Който си мисли че Win е много лесна за управление система, жестоко се лъже.. Spacy, даваш пример за две услуги, които, поне аз съм натирил в миша дупка… Не, че много ползувам youtube, но не всичко са преработили и не мога тотално да премина на html5… Това ще е момента в който продукта на Adobe ще бъде просто изтрит.
  А по повод linux и средите – отвратил съм се от това, което станаха в днешно време Gnome и KDE, а това са средите които получава в 99% от случаите един първопрохождащ… (от KDE съм се отвратил още някъде през 2006-та, май тогава си инсталирах за сефте Gnom от Dropline, щото на П.В. не му се занимаваше с компилирането и дистрибуцията, донякъде с право…)
  За начинаещ днес, може би XFCE – но с уговорката, че колкото и да е „нагласен“ предварително, има доста неща, които трябва да доработи човек, след това, за да го нагласи по свой образ и подобие… Абе, изобщо човек, без нагласата за грижливо четене, допълнителна работа и много човъркане не трябва да се захваща с Linux, просто ще е пълен крах… После такива хора само разправят наляво и надясно, колко е кофти Linux и прочие… Впрочем същите тези хора се оправят по същия начин и с Windows – затова мрежата е пълна с какво ли не…
  Всичкото това беше актуално и преди години – писал съм подобни неща по форумите сто пъти… 🙂

 12. delafer, когато си прав. прав си, тези нови среди, с желанието на разработчиците за уни, метро, аеро и не знам какъв интерфейс, sucks… аз затова си седя на гном 2… 🙂

  Тези две услуги, които дадох за пример, всеки опитен потребител ще ги навре там, дето слънцето не огрява, но въпроса е че по-неопитните дори не знаят за тях…

  Всъщност, може би в някои отношения уиндоус е и по-труден… Има няколко причини да си стоя на линукс, след инсталация и слагане на програми, които си ползвам, убунтуто е малко над 5 ГБ, при подобни програми (ъпдейти, драйвери и езикови пакети), седмицата набъбва на около 30Гб (не е проблем, има място, ама защо да отделям за C:\ 40GB, като мога да отделя 10GB за /)… трябва да и сложа програма за защита, и от време на време да пускам програма за чистене на регистри и дефрагментиране… Мьерси, нищъ, въпреки всички „издънки“ на гном и другите, все още на GNU/Linux си е по-добре, пък и мисля че Cinnamon и MATE, като поостареят ще станат доста приятни! Пък и гном 2 не е мъртъв още, виж Fuduntu…

 13. Е то ние с Ники сме си стари дружки и мненията ни са подобни. Само, че аз не съм се отказал. Да имам от време на врене проблеми, но от другата ОС съм просто отвратен и не ми се връща на нея. И все пак е потресаващо как в нея някой нея някой неща са изключително лесни за постигане, а при нас искат труд. Но на фона на цялата галимация не си струва да се връщам там.

  Иначе на актуалния етап, това дето си описал наистина е най-лесния път и едва ли има две мнения по въпроса.

  При мен на лаптопа дори Гном2 ми тежи, ако ще ползвам Интернет (отварям поне по 500 страници едновременно). За това тук ползвам е17 и ROX Desktop. Тези двете хем са достатъчно функционални, хем сравнително по-леки.

  Разбира се ROX е доста по-лек, но иска доста копане, за да изравни по възможности големите Gnome/KDE, а е17 е по-тежичък, ама много красив Ве, не е истина и може да се доразкрасява как ти падне с никакви почти усилия, а от към гласене кое как да ти е насгода, май нема равен. Както писах и в „Линукс за българи“, в последно време най-после се стабилизира.

 14. М че то аз за това искам да сменя уина, то до едни администраторски права немога да се докопам при него, и ми се струва Убунто ще ми пасне най-добре и мисля ще ми е по-лесен като за непрофесионалист. Тия дни ще го инсталирам под уин и после ще реша 🙂

 15. Таня, с нетърпение очаквам първите ти впечатления!

  Гоше, 500 страници, верно ли? Горкия лаптоп! Аз гледам да се огранича до 6-7 подпрозореца… 🙂

 16. Обърках с една нула, ама на настолния, който е с четири гъбки съм минавал 500 наведнъж. Там държа обикновено около 200.

 17. spacy01 С две думи Изкефих се много но трябва да оправя keyboard-a на бг първо и ще пиша повече

 18. 🙂 мога да кажа само, добре дошла!
  Добре дошла, в един нов и малко по-различен свят и поглед към компютрите.

 19. Добре дошла и от мен. Във всички случаи ти предстоят дни пълни с емоции! 🙂

 20. Благодаря за топлото посрещане 🙂 delafer немога да коментирам в блога ти понеже не искам да коментирам през G+ , a друга опция не видях. Сравнението ти е много оригинално и вярно.

 21. spacy съгласън съм с теб и на мен повече ми харесва гноме 2, а ако може да помогнеш за инсталиране на последната версия на vlc 2 в убунту 10.04

 22. Трудна работа… Последната версия на плеъра, която от videolan поддържат за 10.04 е 1.1.13… Така че, правилният отговор е че не може, разбира се ако си ентусияст/ка може да компилираш от сорс кода, но вероятно няма да можеш да решиш зависимостите…

 23. мерси за отговора значи почти не е възможно викаш ще си продължим с тази верси не проблем

 24. Ами да, опитах да компилирам от сорс кода, но все ми вадеше грешки, първо версията на lua, после версията на liba52 му беше неподходяща… А при опит да да дам build-dep направо си ми пише че има неразрешени зависимости и бла-бла…

  Всъщност предпочитания от мен (и от Гери) плеър е smplayer, ако не си пробвал/а, пробвай може да ти хареса. 🙂

 25. не съм го пробвал, но сега ще го пробвам и между другото мерси за бързите отговори

 26. пробвах го и субтитрите изглеждат по добре смисъл по лесно се четат така ми се струва

 27. Да, така е, и освен това има и много възможности за настройки…

 28. spacy според теб коя версия нa wine да инсталира stable или beta, stable e 1.2, a beta 1.4 коя от двете е по добре 🙂

 29. Аз съм с 1.4 и нямам проблеми, но го ползвам най-вече за 3-4 игри, които Гери играе, за фотошоп вече не се сещам, почти…

  Мисля че няма големи разлики между двете версии. Освен wine си сложи и пакета winetricks, много е полезен, ако трябва да си добавяш компоненти като шрифтове и .dll библиотеки, все задължителни неща, ако искаш да подкараш фотошоп например… 😉

 30. вече много става ама spacy wine 1.4 stable в убунту 10.04 как ще се инсталира

 31. sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
  sudo apt-get update
  sudo apt-get upgrade

  Всъщност в синаптик пише версия 1.3, а самото вино, в „относно“ пише версия 1.4… Странна работа, май ще е 1.3 все пак…:)


 32. spacy това нещо гмаил дриве заема ли място от истинския хард диск или става като отделен хард диск и за линуж има ли ?

 33. Това нещо е (сравнително) новата облачна услуга на google, мога да го сравня с Ubuntu One, не заема място на реалния ти хард диск, адреса е този: https://drive.google.com/#my-drive, трябва да имаш акаунт в gmail и за пълен ефект ще ти е нужен браузъра Google chrome, ако си с Firefox ще бъдеш поканен да инсталираш приставка, но приставката си е малко кофти, по-добре е с хром… И не, няма клиент (такова програмче, като във видеото) за линукс, но са обещали да напишат, кога ще стане, не се знае, засега ще трябва да се задоволим с това да качваме и сваляме файлове през уеб браузъра…

 34. тогава ще чакаме за линукс иначе супер е, ако не заема място истиския хард мерси за отговора

 35. spacy libreoffice или openoffice е по добре според теб в libreoffice имаше и аcces майче

 36. Ей, за малко да забравя да ти отговоря… извинявай!

  Не че има особена разлика, но сложи свободния – libreoffice, иначе до голяма степен двата са еднакви, но бидейки опън сорс, либре офиса обещава по-бързо развитие… Пък и Canonical имат явни предпочитания към него… 🙂

 37. spacy и аз вече прекалявам извинявам се 🙂 И мерси за отговора ти.

 38. Не се притеснявай за това, но мисля че форуми от типа на http://nau4i.me/forum/ и/или http://forum.learnfree.eu/ биха ти били по-полезни, най-малко с това че повече хора, повече идеи и мнения… А и там се навъртат доста опитни линукс потребители (за добро или лошо… 🙂 ).

  P.S. Няма нужда да си правим забележки заради шльокавица, нали?!

 39. spacy01 Първият ми избор Ubuntu нещо не ми допадна и вчера си инсталирах Kubuntu и така мисля това вече ще ми допадне 🙂

 40. Ами убунту и на мен не ми допада вече и след кратък престой на уиндоус 7 и аз сложих тази сутрин кубунту 12.10 и съм много доволен! 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s