Unity и Ubuntu 12.04 – Малко трикове


Тук ще споделя скромния си опит с Unity и новото Ubuntu 12.04, надявам се че ще намерите нещо полезно.

И така, за начало някои полезни програми – Първа, без съмнение, както съм споделял и друг път е програмата ubuntu-tweak, знаете с нейна помощ добавяте хранилища, инсталирате, деинсталирате, почиствате и настройвате външния вид, темите, приложенията по подразбиране, екрана за влизане, клавишни комбинации и т.н. А вече има и настройка на Юнити и на опициите на лаунчърите, при натискане на десния бутон на мишката. Много полезен инструмент, наистина! Друг полезен инструмент е MyUnuty, него го има в софтуерния център. Вероятно полезен ще ви се стори и compiz config settings manager, него също го има в софтуерния център. За по-сериозен „тунинг“ и настройки ще ви е необходим и dconf-editor-а. Всички, предложени от мен инструменти, може да инсталирате с командата –

sudo apt-get install myunity compizconfig-settings-manager dconf-tools

Сигурно вече сте забелязали (и от предишните две версии на ubuntu) че при опит да инсталирате .deb пакет се отваря целя софтуерен център… Някои може би си спомнят семплото прозорче, което се отваряше при избор на „инсталатор на пакет“, всъщност това е програмата GDebi, e може да си я върнете, има я в софтуерния център, също:

sudo apt-get install gdebi

После като цъкнете с десен бутон на deb пакет, може да изберете да го отворите с нея, или да я зададете по подразбиране.

Описаните по-горе програми са лесни за употреба и не мисля че има кой знае какво да се обяснява, затова преминаваме към „тунинга“. Едно от нововъведенията в новото Ubuntu е отчета за грешки и бъгове (почти като при една друга ос), малко е досаден, нали?! Можем да го изключим, като отворим с текстов редактор файла (като sudo)

sudo gedit /etc/default/apport

и променим последния (четвърти) ред, който изглежда така: enabled=1, променяме го на: enabled=0, запазваме промените, излизаме и влизаме и готово!

Сигурно сте забелязали че иконките на някои програми не се появават на лентата, като например иконките на DeaDBeeF и gmome-gmail-notifier. Това е така, защото по някаква причина не попадат в списъка с разрешени програми (white list) и трябва да ги добавим ръчно… Е, време е да пускаме dconf-editor. От лявата част на прозореца, отиваме до desktop > unity > panel и в дясната част добавяме желаното, по примера на вече разрешените – разделени със запетая и в единични кавички. В моя случай съм добавил само плеъра DeaDBeeF:

Докато сме отворили едитора, можем да променим и плеърите, които се появяват в менюто на звука, от лявата част отиваме на com > canonical > indicator > sound и вдясно намираме реда, който почва с interested-media-players и променяйте на воля, при мен изглежда така:

Всички ползваме допълнителна клавиатура, било то фонетика (стара, нова) или пък подредбата по БДС, няма ли да е хубаво ако махнем грозната иконка до буквите, указващи текущата подредба или още по-добре, да сменим и текста и иконката със символен (или друг) флаг?! Е можем, разбира се! Предлагам да преименуваме грозните иконки и така системата няма да ги познава, е не е много елегантно, но работи… Пишем:

find /usr/share/icons/ -name "input-keyboard.??g" -exec sudo mv {} {}.old \;

Излизаме, влизаме и иконката я няма! А, ако някой ден решим да я възстановим, трябва да напишем:

for i in $(find /usr/share/icons/ -name '*.old'); do sudo mv $i ${i%.*};

За да сменим текста с иконка, преди всичко, трябва да имаме иконки, можем да свалим от тук (бели, символни) или от тук (знаменца). Разархивираме и преместваме желаните „знаменца“ в /usr/share/pixmaps/flags/. Сега остава да укажем на системата че искаме да покзава знаменца:

gconftool-2 --type bool --set /desktop/gnome/peripherals/keyboard/indicator/showFlags true

Отново излизаме и влизаме и се наслаждаваме на промените! 🙂

Две бързи настройки с dconf-editor: Как да махнем името си от лентата до часовника и да направим промени в същото меню? Отиваме до apps > indicator-sessions и в дясно променяме, каквото не ни харесва. Как да променим начина на показване на часа и датата? Отиваме до com > canonical > datetime и в дясно, на предпоследния ред, срещу time-format пишем custom а на първия ред, срещу custom-time-format пишем желаното. Не знаете, какво да пишете? Погледнете тук. 🙂 Аз съм писал това: %H:%M, %e %B, %A

Панела вече е доста по-приятен нали, само иконката на скайп не стои добре… Какво ще кажете, ако я пъхнем в пликчето, където се крие другия месинджър и програмата за проверка на пощата, ако имате такива де… За целта ни е необходим пакета skype-wrapper, този пакет добавя и допълнителна функционалност на лаунчъра на скайп в юнити, като брояч на съобщения, настройка на статуса на скайп, според този на системата и съобщения за това кой се вписва и отписва, според темата на системата. За да го инсталираме, добавяме хранилището:

sudo add-apt-repository ppa:skype-wrapper/ppa

Ъпдейтваме и инсталираме:

sudo apt-get update && sudo apt-get install skype-wrapper

След инсталация, натискаме Alt+F2 и пишем skype-wrapper, провлачваме иконката в юнити-панела и я стартираме, разрешаваме на външната програма да ползва скайп и вече можем да управляме скайпа от панела с всички нови екстри! Но иконката си е още горе… Трябва да махнем един досаден пакет! За последно в терминала пишем:

sudo apt-get remove sni-qt

Отново излизаме и влизаме, за да видим промените. Можем да настроим индикаторите на скайп с помощта на skype wrapper settings, просто го напишете в dash-а на юнитито… Там има и опция за махане на иконката от панела но аз не съм я пробвал.

Крайния резулат при мен е този:

За да стане менюто полупрозрачно, като моето, отворете ccsm, сложете отметка на секцията „Opacity, Brightness and Saturation“, вътре цъкнете на „Нов“ и поствете: „Tooltip | Menu | PopupMenu | DropdownMenu“, без кавичките, а долу задайте число пожелание, колкото по-малко е числото, толкова по-прозрачно, при мен е 85. За тази опция, както и за почти всичко по-горе трябва да имате инсталирани драйвери на видеокартата и да НЕ ползвате Unity в 2D режим!!!

Всичко в тази публикация е тествано от мен на 32-битово Ubuntu 12.04 с Unity 5.12.0 и работи. Всичко изписано стана възможно, благодарение на сайтовете http://www.omgubuntu.co.uk/, http://www.webupd8.org/, http://forum.ubuntu.ru/ и http://ubuntuforums.org/.

Ще се радвам да прочета вашия опит и мнение по темата, ако знаете и искате да споделите или да се оплачите от нещо, свързано с Ubuntu 12.04 и Unity, давайте!

13 comments on “Unity и Ubuntu 12.04 – Малко трикове

 1. Ами замисляй се, Юнити постепенно се превръща в средата, която трябва да бъде, макар че има още едно-две неща, които липсват… Например липсва възможност за рестартиране на панела и/или лаунчъра, трябва да излизаш и влизаш че да видиш промените… Да, compiz –replace си работи, но не е същото! Но, надежда има! 🙂 А dash-а, който търси наистина навсякъде, дори, когато има стартирана програма, търси във функциите и настройките на самата програма си е истинско бижу!

 2. Има си команда:
  unity –replace
  или:
  setsid unity
  П.С. Радвам се като видя повече хора да харесват Dash – да трябва му много подобрения от към layout, но със всичките lenses и scopes е очевадно най-добрия и мощен иструмент за търсене и стартиране на каквото и да е, в която и да е ОС и това едва ли ще се промени 🙂

 3. Благодаря за двете команди и поясненията! Всъщност поне за една „лупа“ заслугата е твоя, така че имаш големи бллагодарности и виртуална бира! 🙂

 4. „Леща“ 🙂
  П.С. Всъщност плана е всичките и филтри (scopes) да бъдат вградени във идващат по подразбиране видео леща (така ще е по подразбиране в 12.10 и вероятното тази пачната видео леща ще има версия и за 12.-4, освен ако няма някаква рязка промяна в API-то за lens и scopes).
  За повече пояснения и информация говори с David Calle:
  https://plus.google.com/u/0/117867558830601601230

 5. Добре де, леща, леща!. 🙂
  Плана е супер, дано да стане, ще размажем седмици, осмици и всички останали… Благодаря още веднъж за поясненията!

 6. Ще стане, имплементацията не би трябвало да е толкова сложна, а и Давид е такива нинджа по лещите, че не е истина. Сигурно от всичките допълнителни лещи и филтри (а те са МНОГО), едно 60, 70 % процента са негови O.o

 7. Леща, боб …. все тая, важното е, че работи добре
  П.П. леща не е ли немска заемка?

 8. Lens е оптична леща, а не това, което го ядем 🙂
  П.С. Не знам дали думата „lens“ е от германския 😛

 9. Мисля че се има предвид увеличителна или цветена леща, такъв артикул, който променя и най-вече подобрява зрението и гледната точка… Прави нещата по-ясни, по-видими и по-хубави! 😉

  Мисля че това е имал предвид кръстника…. 🙂

 10. 🙂 аз просто използвах еднаквия буквен състав на двете думи, за да стане шегата. А въпроса ми беше за оптичната леща. Мисля че думата е заемка от немското Linsen. Питах защото смятах че ще е по-правилно да се ползва българската дума.
  Оказва се обаче че родоначалник на думата е средиземноморския регион и в специалност Тракия. Странно, но леща е повече българска от колкото западна дума, няма превод на неславянски езици 🙂
  Значи лещите са си лещи и нищо друго 🙂

 11. Че ние си му викаме „леща“, но объркването тръгна от мен, защото (не знам защо, но) използвах синонима „лупа“… Надявам се че всичко вече е ясно. 🙂

 12. Името „леща“ на увеличителния прибор идва от приликата му със зърното на растението леща. И понеже думата е наша, значи си е коректна 🙂 а лупа трябва да е заемка, но от къде …….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s