Консервиране на месото


      Прясното месо бързо се разваля и особено в топло време. Попадналите в него бактерии намират за себе си храна и всички условия за развитие. Има различни начини за запазване на месото и отстраняване на веднъж появилите се вече в него бактерии.

     1.Месото можем да предпазим от разваляне, като го сложим в кисело мляко или оцет – киселините пречат на бактериите да се развиват и правят месото крехко, защото разрушават мускулните му влакна.
     2.Един от най-разпространените начини е замразяването. Когато слагате месото във фризера обаче, винаги му подлагайте кърпа, защото ледът ще измуче месния сок и то ще изгуби цвета и хранителността си. Размразеното месо трябва веднага да се сготви.
     3.Високата температура също е начин на консервиране на месото. Месото се вари и после се затваря херметически. Най-добрите такива консерви са американските.
     4.Месото се запазва, ако се държи в разтвор от вода, сол, захар и салицил. Но така консервирано, то губи хранителността си и мъчно смилаемо.
     5.Пушенето на месото е една от най-добрите стари технологии за консервиране. В пушека при горенето на дървата има киселини и други вещества, които не позволяват на бактериите да се развиват.
     6.Сушенето на месо става, като се режи на иви, натрива се със сол и захар и се суши на слънце.
     7. Тлъстините: зехтинът, маста, лойта също предпазват месото. Месото се поизпържва, реди се в буркани или пръстени съдове и се залива с гореща мазнина.

Има един друг начин за запазване на месото, който в нашето семейство ползваме за запазване за по дълго прясното месо е следният: Правят се порции от место след което се запичат почти до готовност. След това парчетата месо се нареждат в буркани, в които предварително сте сложили по 4-5 зърна черен пипер и се заливат със мазнината която са си пуснали. После бурканите се затварят и се заваряват за час два мисля :).

Advertisements

6 comments on “Консервиране на месото

  1. Идейно… не съм консервирал месо досега, освен чрез замразяване – в къщи само разделяме на порции, колкото за едно готвене и слагаме в пликчета.
    Готвенето и последващото стерилизиране е много хубаво, ама е много енергоемко… Бая ток ще има да плащам после… Ако човек живее в къща с двор става, ама ние с панелките…

  2. Да това за стелиризирането в буркани е по подходящо за село или за къща с двор, но пък мисля че е по дълготрайно съхранението по този начин :). Но всеки си избира сам начина на съхранение на месото като цяло. 🙂

  3. И е много вкусно за консумация после, особено като се желира мазнинката в буркана …..

  4. По между другото въпросните консерви се казват SPAM дали неслучайно името си на едно явление. Иначе рецептата им била нещо подбно на русенското варено. А основното предназначение е било за армията.

  5. Mда така си е. Дори може направо така да се яде от буркана :), желето което става от мазнинката на месото е доста апептино :). Пререден благодаря за допълнителната информация относно тези консерви, дори нямам идея каква им е технологията на приготвяне, даже и на русенското варено за което ти спомена. Може да се поразровя из нета да потърся повечко информация за това :). Надявам се статията ако не изцяло то поне до някъде да ви е била полезна.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s