Телешкото месо


     От телешкото месо могат да се приготвят много вкусни и лесносмилаеми ястия. То намира голямо приложение в болничната и луксозната кухня. Хранителната му стойност не е толкова голяма, колкото на говеждото – то има в състава си много вода. Но при готвене от телешкото месо се отделят много клейни вещества, които са от голямо значение, защото спестяват силното изразходване на белтъчните в нашето тяло. В 1кг. говеждо месо има едва 6 % клейни вещества, докато 1кг. телешко месо съдържа 47 % клей. Колкото е по – младо животното, толкова повече клей има в състава на месото му.
      Най – хубавото месо ни дава 3 месечното теле, когато телето стане на 6 месеца, месото му се променя и започва да прилича на говеждото. Доброто телшко месо има бледорозов цвят и бяла лой. Телешкото месо се приготвя много лесно, то увира бързо и бързо се пече. При готвенето освен клейни се образуват и много екстратни вещества. Телешкото месо се запазва добре, като се сложи в мляко, вино или се залее с разтопена тлъстина.

Части на телешкото месо

     1. Най – добрите парчета за печене са: Бутът; гърбът; парчетата с бъбреците.
     2. Малки парчета за печене: Парче от бута, нарязано на пържоли; телешки котлети около ребрата; телешко филе.
     3. Части за задушаване: Гърдите; плешката; гребенът.
     4. Части за варене: Ребра; слабини; врат; крака.

Приложение на телешкото месо в кухнята

  1. Главата: За печене, варене, пача.
  2. Вратът: За гювеч; с ориз; варен със сосове; задушен; пържен.
  3. Пържолите: На скара; пържени котлети.
  4. Филе – рибица: Филе; ротсбив; бифтеци.
  5. Бут: Печено; задушено; фрикандо; яхнии; пържоли; кълцано.
  6. Ябълката: Задушено; фалшив ростбив.
  7. Слабините: Яхнии и гювечи.
  8. Гърди: Пълнени; печени; задушени; фрикасе; яхнии; гювеч.
  9. Плешка: Пълнена; задушена; яхнии; гулаш; паприкаш; печена.
  10. Джолан: Супа; задушено; разсол; пържен.
  11. Крака: Супа; пача.
  12. Чер дроб: Пържен; соте; яхния.
  13. Сърце: Пържено; пълнено; яхния; соте.
  14. Шкембе: Чорба; задушено; печено яхния.
  15. Момици: Пържени.
  16. Бъбреци; Печени; пържени; соте.
  17. Език: Желиран; разсол; паниран; готвен с майонеза.
  18. Мозък: Задушен; пържен; паниран; с майонеза.
  19. Advertisements

2 comments on “Телешкото месо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s