Увод в Rainmeter


Бях се отказал да пиша за Rainmeter, но не и да го ползвам. Бях доста неприятно изненадан от слабите реакции относно тази програма. Но май разбрах защо е така… С помощта на Google потърсих какво има написано на български за тази програма… и разбрах защо толкова малко се ползва. Доста хора са се изявявали да пишат и да си показват десктопите по различни форуми. Писали са общи неща, от типа че програмата е безплатна, че показва разни готини неща по десктопа, че има възможност да се добавят още теми, наречени скинове или кожи, че е по-лека от притурките на Windows и бла-бла… Но няма грам обяснение за това, какво представляват скиновете и какво представлява самия скин файл.

Преди да продължим, нека да кажа, какво представлява самата програма. Тя не е просто заместител на притурките на Windows, тя Ви дава нещо повече – дава Ви възможност да творите – да променяте съществувите кожи и да създавате свои собствени, само като редактирате (или създадете) един текстов файл.

И да Ви покажа 🙂 :

В тази и следващите публикации няма да обяснявам как да работите с програмата, как да цъкнете с десен бутон и да сложите отметка тук или там и други подобни, това е достатъчно лесно и разбираемо. Ще приема че вече имате инсталирана програмата и ще се съсредоточа върху самия текстов файл.

Но преди това малко пояснение за това, какво представляват скиновете.

Всяка една добавка, която се показва на работния Ви плот се нарича скин (кожа). Кожите могат да са сами в папка или в една папка може да има няколко кожи. Папката в която се намират скиновете е:

Windows XP – C:\Documents and Settings\%UserName%\My Documents\Rainmeter\Skins
Windows Vista и Windows 7 – C:\Users\%UserName%\My Documents\Rainmeter\Skins

Където %UserName% е Вашето потребителско име. А всеки скин трябва да бъде в своя собствена папка. Можете бързо да достигнете папката със скинове от контекстното меню на програмата, как разберете сами, вече споменах че тук инструкции от типа цъкнете с „десен бутон…“ и т.н. няма да има…

В DeviantArt и на други места има готови пакети с кожи, които са предоставени в инсталационен архив с разширение rmskin. Съвета ми е НЕ цъкайте на него, за да го инсталирате, а първо го отворете като архив и вижте какво има вътре!!! Има вероятност да има някой нежелан exe файл…

Най-лесно отварянето на такъв архив става с програмите 7-Zip (безплатна) или WinRar (платена). Едва ли има Windows потребител, който да не ползва една от двете. Кожите се намират в папката \Skins\. Разгледайте съдържанието ѝ и после преместете желаното във Вашата папка с кожи…

Обикновено, в папката на една кожа има един текстов файл с разширение ini, този файл е абсолютно задължителен (и понякога единствен), има един или няколко файлове с картинки, понякога има допълнителен текстов файл за настройки, с разширение inc, текстов файл с инструкции за потребителя и в много редки случаи има и exe файл.

Exe файлове се ползват в случай че трябва да се извика допълнителен процес, например в кожата за радиостанции, изпълнимия файл, стартира vlc плеъра. В тази кожа за времето – цък, изпълнимите файлове се ползват за обновяване (рефрешване) на няколко елемента едновременно и за графична конфигурация на външния вид на скина.

Всъщност, бъдете много внимателни с изпълнимите файлове, защото може да са вируси. Обърнете внимание на следните неща:

  • Ако потребителя, качил скина в мрежата е забранил коментарите или е анонимен, по-добре пропуснете този скин.
  • Ехе файловете, необходими понякога се пишат и компилират на немного известния скриптов език AutoIt и те притежават характерна иконка – .

Стана дълго а аз не съм показал нито един ini файл още… Явно няма и да отворя в тази публикация, последно за сега искам да добавя само че ще ни трябва и текстов редактор. Ако искате може да ползвате и вградения notepad, но ви съветвам да не го правите… По-добре е да ползвате редактор, който предлага възможност да оцветява текста и да добавя номера на редове. Аз лично ползвам Notepad++, който е безплатен и преведен, но ви предлагам да видите също и gedit, който идва от света на линукс и е също безплатен, или платения Sublime Text 2.

За Notepad++ има добавка специално за Rainmeter, тя предлага подобрено оцветявне на синтаксиса и възможност за обновяване на скина – цък.

Това явно беше увод… Следващия път започваме с ini файловете!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s